Міністр фінансів США впевнений, що країна і далі позичатиме

Понеділок, 25 липня 2011, 10:20

Впевненість у тому, що Конгрес США незабаром прийме рішення про підвищення стелі держборгу для уникнення дефолту країни, висловив міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.

"Неможливо, щоб США вперше не змогли вчасно розплатитися за своїми зобов'язаннями. Цього не відбудеться", - сказав Гайтнер, інформує NEWSru.com.

Він також зазначив, що необхідно таку угоду з держборгу, яка дозволить уряду звертатися до позикових коштів протягом наступних 18 місяців - після президентських виборів у листопаді 2012 року.

У цьому зв'язку він піддав критиці позицію лідера республіканців, спікера палати представників Джон Бейнер, який пропонує підвищити ліміт держборгу на кілька місяців, а потім знову повернутися до цієї теми.

Реклама:

"Було б безвідповідально прийти до угоди, в результаті якого дефолт продовжував би загрожувати економіці США ще тривалий час", - сказав глава американського мінфіну.

Адміністрація президента Барака Обами веде зараз складні переговори з представниками Республіканської партії в Конгресі, намагаючись переконати законодавців підняти досягнуту урядом США 16 травня стелю держборгу в 14,3 трильйона доларів.

В іншому випадку США більше не зможуть обслуговувати свої боргові зобов'язання. Американський мінфін, вдаючись до різних хитрощів, зможе уповільнити настання дефолту лише до 2 серпня.

Республіканці, в свою чергу, наполягають на тому, щоб адміністрація Обами припинила позичати і навчилася "жити за коштами".

В останні кілька років дефіцити бюджету становили понад 1 трильйон доларів, а в нинішньому році перевищення витрат над надходженнями в казну прогнозується в розмірі 1,65 трильйона доларів.

Гайтнер відзначив, що, якщо уряд і республіканці підуть на взаємні поступки в питанні про скорочення витрат і підвищення податків, це дозволить прийняти законопроект про підвищення стелі держборгу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!