Італійці домоглися від "Газпрому" знижки на газ

Понеділок, 25 липня 2011, 10:12

Італійська Edison, яка першою з європейських споживачів зважилася на судовий розгляд з "Газпромом" через ціни на газ, змогла домогтися поступок від монополії.

Edison повідомила, що домовилася з компанією Promgas - СП "Газпрому" і італійської ENI - про довгострокові закупівлі в неї російського газу, пише виданя "Коммерсант".

Умови контракту в Edison не розкрили, але відзначили, що вартість російського газу тепер враховує "зміни ринкових умов".

За словами глави Edison Брюно Лескера, "російська сторона погодилася переглянути ціну газу для Edison виходячи з того, що останні кілька років ціни на італійському газовому ринку падали".

Реклама:

Нові домовленості з "Газпромом" нададуть "вплив на фінансові результати Edison в 2011 році на рівні 200 мільйонів євро", зазначили в Edison.

Як підкреслили в Edison, домовитися з "Газпромом" компанія зуміла тільки після того, як влітку 2010 року "почала арбітражний розгляд" через ціни на газ.

Вимагаючи від "Газпрому" зменшити їх, Edison подала позов до Стокгольмського арбітражу.

Переговори з монополією велися ще з 2008 року, але ніякого результату не давали.

Тепер же, коли з "Газпромом" все-таки вдалося домовитися на прийнятних для Edison умовах, арбітражний розгляд буде припинено, пообіцяли в компанії.

В "Газпром експорті" підтвердили розв'язання конфлікту з Edison, але розкрити подробиці нового контракту відмовилися.

Edison SpA - найстаріша в Європі і одна з провідних енергокомпаній Італії.

Акціонери - Transalpina di Energia Srl (61%), EdF (19%) і Carlo Tassara SpA (10%), інші акції торгуються на біржі.

Edison імпортує, виробляє і продає електроенергію, природний газ і нафту.

Потужність електростанцій - 12,5 ГВт, поставки газу - 15,8 мільярда кубометрів в рік.

Виручка в 2010 році - 10,4 мільярда євро. 1,4 мільярда євро.

Це перший приклад того, як європейський споживач домігся від "Газпрому" поступок в конфлікті навколо цін на газ, пред'явивши позов до монополії.

Переговори про це ведуть майже всі ключові споживачі в Європі - німецькі E.ON, BASF і RWE, французька GDF Suez, італійські ENI і Enel.

Але крім Edison позовів до монополії до цих пір ніхто не пред'являв, хоча, наприклад, RWE загрожувала це зробити. "Газпром" в суперечках із споживачами завжди займав демонстративно жорстку позицію, зберігаючи високі ціни навіть ціною падіння фізичних обсягів поставок.

У 2010 році виручка монополії від експорту склала становила 43,9 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!