Держфінпослуг: поки кредитні спілки загнивають, ломбарди - розквітають

Субота, 23 липня 2011, 15:18

Кредитні спілки скорочують свій кредитний портфель, а ломбарди - тільки нарощують.

Про це заявила заступник голови Держкомісії по регулюванню ринків фінансових послуг Валентина Левченко.

Як розповіла Левченко, обсяг позик, виданих кредитними спілка, скоротився з 6 мільярдів гривень в 2008 році до 2,6 мільярда гривень за підсумками першого кварталу 2011 року.

Що ж до ломбардів, то в 2008 році обсяг їх кредитного портфелю становив 2 мільярди гривень, в 2009 році - 3,5 мільярда гривень, в 2010 році - 5,5 мільярда гривень, пише DT.UA.

Реклама:

За підсумками І півріччя 2011 року кількість ломбардів збільшилася до 444.

Представник Держфінпослуг констатувала, що кредитні ставки в кредитних спілках упали.

Водночас вивести середні параметри по ринку проблематично з огляду на строкатість пропозицій в різних групах учасників ринку.

За словами Левченко, у випадку локальних структур, які працюють у межах невеликої адміністративно-територіальної одиниці, де дійсно діють принципи кооперації, взаємної довіри, є кредити зі ставкою і до 20%.

За даними заступника глави Держфінпослуг, середня ставка за ломбардними  кредитами  у минулому році становила 250% річних; у 2011 році вона несуттєво, але знизилася - до 216% річних за підсумками І кварталу.

"Відсоток регулюється попитом і пропозицією. На ці відсотки громадяни йдуть. Специфіка кредитів - короткостроковість. Грає роль також їх доступність і простота оформлення", - зауважила Левченко.

За словами Левченко середній розмір кредиту в ломбардах - 600 гривень.

Погашення кредитів за рахунок заставного майна відбувається рідко - у 2010 році таким чином гасилися кредити лише на 450 тисяч гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!