Жити в кредит українцям стане дорожче

Субота, 23 липня 2011, 11:33

Нацбанк України планує обмежити споживче кредитування.

Кабмін підтримує наміри НБУ. Там сподіваються, що це призупинить інфляцію та зростання дефіциту зовнішньої торгівлі, пише Deutsche Welle.

НБУ підготував проект постанови про посилення вимог до банків, які займаються споживчим кредитуванням.

Документ передбачає, зокрема, двократне підвищення економічних нормативів для таких установ.

Реклама:

У Кабміні вбачають у такому рішенні НБУ позитив. Там перестраховуються від економічної нестабільності.

Адже зростання витрат населення, що випереджало зростання доходів, стало однією з основних причин фінансово-економічної кризи, в якій Україна втратила майже 15 відсотків ВВП, наголошує директор департаменту макроекономіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі Наталя Горшкова.

"Вся історія розвитку до кризи і криза показали, що споживче кредитування необхідно обмежувати", - наголосила чиновниця.

Зараз Україна посідає перше місце в Європі за співвідношенням споживчих кредитів до ВВП - тут цей показник становить 33 відсотки, у Польщі - 22,5 відсотків, Греції - 15 відсотків.

Фінансовий аналітик, управляючий партнер інвестиційної компанії "Капітал Таймс" Ерік Найман вважає, що з аргументами НБУ та уряду можна погодитися.

Лише після невеликого пожвавлення економіки українці надто активно взялися купувати в кредит побутову техніку та імпортні автомобілі в кредит, а це загрожує зростанням дефіциту зовнішньої торгівлі.

На думку експерта, обмеження споживчого кредитування та нещодавня заборона на кредитування фізичних осіб в іноземній валюті мають дещо покращити ситуацію з торговельним балансом України.

Найбільш суворі правила споживчого кредитування вдарять по імпортерах побутової техніки.

Але не варто очікувати на різке збільшення власного виробництва техніки та електроніки після обмеження споживчих кредитів, наголошує Найман.

За його словами, за все доведеться платити споживачам. "Так чи інакше люди будуть змушені звертатися за кредитуванням, але воно обійдеться їм значно дорожче", - прокоментував Найман.

У Нацбанку сподіваються, що після обмеження споживчого кредитування свої ресурси банки більше спрямовуватимуть в реальний сектор економіки, на іпотечне та корпоративне кредитування.

Втім Найман переконаний, що на дешеву іпотеку українцям сподіватися не варто.

Нинішній уряд робить ставку саме на великий бізнес, тому кредитування крупних компаній буде більш лояльне, а іпотека для фізичних осіб дешевшати не буде.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!