Януковичу поскаржилися на несвоєчасні тендери в медицині

П'ятниця, 22 липня 2011, 12:16

Навколо організації державних тендерних закупівель Міністерством охорони здоров'я склалася кричуща ситуація.

Про це ідеться у відкритому зверненні громадськості до президента Віктора Януковича, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Від імені громадського Партнерства "За добропорядні державні закупівлі в Україні" інформуємо вас про кричущу ситуацію, що склалася навколо організації державних закупівель МОЗ. Під час брифінгу на тему "Ситуація з тендерними закупівлями у Міністерстві охорони здоров'я", який відбувся 19 липня 2011 року, перший заступник міністра Раїса Моісеєнко повідомила про неможливість своєчасного проведення державних закупівель нібито через прийняті зміни до тендерного законодавства", - йдеться у зверненні.

"В результаті таких дій без належного медикаментозного забезпечення залишилися тисячі хворих по всій Україні, в першу чергу - з раковими і туберкульозними захворюваннями", - відзначається в листі.

Реклама:

Водночас, за даними громадського Партнерства "За добропорядні державні закупівлі в Україну", протягом липня 2010 - липня 2011 року законодавчих змін, які б погіршували або ускладнювали процедуру проведення держзакупівель в медичній сфері зроблено не було.

"Більше того, негативна практика із закупівлями медпрепаратів не раніше третього кварталу поточного року залишається стабільною протягом багатьох років поспіль. Зокрема, про це свідчать багаторічні звіти Рахункової палати", - йдеться в листі.

У ньому також підкреслюється, що типовою залишається ситуація, коли казначейство в рамках бюджетних програм (наприклад, державної цільової програми протидії захворюваності на туберкульоз) відкриває рахунки, проте міністерства не використовують ці кошти.

"В результаті цього за станом на початок третього кварталу до 60% бюджетних коштів залишаються нерозподіленими. Це означає, що препарати вчасно не надходять до медичних установ, виникають перерви в лікуванні, а відтак - ускладнення і нові захворювання", - сказано в документі.

"На наш погляд, ця ситуація вимагає додаткового вивчення та публічного реагування", - додали в організації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!