"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Український автопром завантажений на 20%

Четвер, 21 липня 2011, 18:56

Незважаючи на позитивну динаміку відновлення виробництва, автопром України  демонструє тільки п'яту частину завантаженості порівняно з докризовим періодом.

Про це "ЛІГАБізнесІнформ" заявили в асоціації Укравтопром.

За даними асоціації, український автопром випустив у першому півріччі трохи більше 48 тисяч одиниць автотранспортних засобів.

"Причинами того залишаються низька купівельна спроможність, як населення, так і бізнесу, а також переорієнтація споживача на імпортну продукцію", - відзначають представники виробників.

Реклама:

Як відзначили в асоціації, найбільш вразливим сегментом вітчизняного автопрому виявилося виробництво комерційних автомобілів.

У порівнянні з першим півріччям 2008 року виробництво тут впало на 81%.

Не набагато кращий показник і у виробництві легкових автомобілів. Завантаженість потужностей тут по відношенню з докризовим періодом становить всього 20%.

Державні та муніципальні програми закупівель автобусів дозволили виробникам автобусів продемонструвати найвищий показник відновлення, кажуть в Укравтопромі.

Виробничі потужності автобусного дивізіону досягли 24% докризового обсягу виробництва.

Нагадаємо, міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі, за заявою асоціації Укравтопром, порушила спеціальне розслідування імпорту в Україну легкових автомобілів.

У разі позитивного рішення в Україні можуть ввести спеціальні заходи щодо захисту вітчизняного автовиробника строком на 4 роки: спецмито або квотування іномарок.

Автовиробники заявляють, що це дозволить залучити в Україну іноземний капітал світових автоконцернів і відродити вітчизняний автопром, створити додаткові робочі місця, а також збільшити надходження до держбюджету.

У свою чергу автоімпортери впевнені, що все відбудеться з точністю до навпаки: істотно подорожчають автомобілі, як вітчизняного, так і імпортного виробництва, провідні автоконцерни скоротять свої поставки, відродяться "сірі" схеми автопродажів, а держава недорахується багатомільйонних відрахувань до бюджету.

При цьому місцеві складальні підприємства отримають надприбутки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!