Росіяни порахували, що в Україні найдешевша електроенергія

Четвер, 21 липня 2011, 17:43

Україна опинилася на першому місці в рейтингу країн Європи за цінами на електроенергію.

Про це свідчать результати дослідження рівня тарифів на електроенергію для населення в різних державах Європи, проведеного експертами Центру економічних досліджень "РИА-Аналитика".

Рейтинг був підготовлений на підставі оцінки вартості електроенергії для населення за даними статистичних комітетів і регулюючих органів різних країн на останню доступну дату.

Розрахунок цін на електроенергію проводився шляхом перерахунку місцевої валюти в російські рублі за курсом ЦБ РФ.

Реклама:

За оцінками експертів, вартість одного кВт год для мешканців України становить всього один рубль.

Разом з тим, за словами авторів дослідження, необхідно розуміти, що невисокий рівень доходів населення робить вартість електрики вкрай соціально значущим параметром для українців.

Як наслідок, підвищення тарифів в 2011 році істотно відбилося на витратах населення України, хоча рівень цін залишився вкрай низьким для Європи.

Друге і третє місце з кінця рейтингу займають Білорусь зі своєю соціально-орієнтованою економікою (1 руб за кВт) і Казахстан, де населення купує електроенергію в середньому по 1,7 руб за кВт, а значна частина генерації працює на відносно дешевому власному вугіллі.

Четверте місце за дешевизною електроенергії займає Вірменія (1,9 руб за кВт). Росія в рейтингу на п'ятому місці з кінця з показником в 2,2 руб за кВт електроенергії для населення.

Як показали результати рейтингу, найдорожча електроенергія у жителів Данії - родини цієї країни в перерахунку платять в середньому 11 російських рублів за кВт.

Можна відзначити, що в Данії практично немає власних запасів палива і гідроресурсів для виробництва енергії, а також існує заборона на атомну енергію, що істотно відбивається на рівні цін.

У результаті в даний час в цій країні активно розвиваються альтернативні види енергії.

Висока вартість електрики є локомотивом альтернативної енергетики і для країни, що займає друге місце в рейтингу - у Німеччині вартість одного кВт для населення становить в перерахунку 9,9 руб.

На третьому місці в рейтингу - Кіпр, чия енергосистема на відміну від більшості країн Європи є ізольованою, а у виробництві електроенергії фактично немає альтернативи мазуту.

У підсумку ця країна суттєво страждає від високих цін на нафту, які власне і зумовлюють високі позиції Кіпру в рейтингу.

У п'ятірку країн з найдорожчою електрикою для своїх жителів увійшли також Бельгія і Швеція.

У цих країнах один кВт год обходиться в 8 руб. та 7,9 руб. відповідно.

В цілому, як показав проведений аналіз, ціни на електроенергію далеко не завжди пов'язані з наявністю власних потужностей або енергоресурсів. Багато в чому вони визначаються економічною політикою держав.

Нагадаємо, національна комісія регулювання електроенергетики України з 1 квітня 2011 року підвищила на 15% тарифи на електроенергію для населення.

Таке рішення було прийнято НКРЕ на засіданні комісії 17 березня

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!