"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До Євро-2012 в метро з'явиться 4G-інтернет за 225 мільйонів

Четвер, 21 липня 2011, 12:32

Кабінет міністрів вирішив залучити інвестиції в розмірі 224,5 млн. гривень на розвиток мереж мобільного зв'язку в київському метрополітені протягом 2011-2012 років.

Відповідні зміни внесені до цільової програми з підготовки та проведення фінальної частини футбольного чемпіонату Євро-2012 урядовою постановою №733 від 6 липня, повідомляє портал "Дело".

Уряд прогнозує, що в 2011 році інвестиції в підземну стільникову мережу становитимуть близько 180 млн. гривень, у 2012 році - ще 44,5 млн. гривень.

Як відомо, нині у Київському метрополітені працює тільки один провайдер - "Проксимус". Він обслуговує всіх трьох GSM-операторів мобільного зв'язку - "Київстар", МТС і "Астеліт" (life:)) з січня 2004 року, згідно з укладеним ексклюзивним договором з адміністрацією метрополітену.

Реклама:

На станціях метро працює голосовий зв'язок, в тунелях він, як правило, переривається. Зайти в підземці в Інтернет з мобільного телефону або планшета практично неможливо. Немає ані Wi-Fi, ні EGDE-з'єднання.

У компанії "Проксимус" відзначають, що вони не претендують на монопольне становище в підземці.

"Ми нікому не створюємо перешкод для розвитку мереж зв'язку в метро. Адже рішення про допуск в підземку провайдерів приймає керівництво метрополітену", - заявив в інтерв'ю ЗМІ директор провайдера Юрій Небосенко.

"Проксимус", за словами її боса, тільки приймає "заявки" від трьох мобільних операторів щодо розвитку мережі і не робить самостійних стратегічних кроків.

Як розповідає Небосенко, за останній час оператори з такими заявками до провайдера не зверталися. "Ситуація стабільно погана", - констатує він.

Примітно, що мобільні оператори ще два роки тому заявляли про те, що готові приступити до модернізації підземного господарства.

Представник "Проксимуса" ще на початку 2009 року заявляв про те, що вони тестували послуги мобільного інтернет-доступу.

Але оператори тоді вказували на складнощі контролю послуг зв'язку в переходах, станціях і перегонах, оскільки вони надаються через орендоване обладнання.

Нині мобільні оператори домовилися в рамках удосконалення телекомунікаційної інфраструктури до Євро-2012 спільними зусиллями побудувати нову суперсучасну мережу, яка буде підтримувати всі існуючі послуги.

Більше того, у ній буде можливість підтримки стандартів і технологій зв'язку недалекого майбутнього - UMTS (3G) і LTE (4G).

Систему планується побудувати на паритетних засадах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: