"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кіпр теж проситиме допомоги МВФ?

Четвер, 21 липня 2011, 10:49

Кіпр може стати четвертою європейською державою, яка звернулася по допомогу до країн ЄС і в Міжнародний валютний фонд.

За інформацією МВФ, він готовий оголосити ситуацію в Європі кризовою, повідомляє портал "Дело".

11 липня на військовій базі на півдні Кіпру стався вибух, зупинилася найбільша електростанція острова, цивільне населення було масово відключено від електрики. В результаті вибуху загинули 11 людей.

На відновлення системи енергозабезпечення Кіпру знадобиться близько 1 млрд. євро.

Реклама:

"Зваживши всі факти - несприятливу зовнішню обстановку, труднощі при отриманні міжнародних позик і вплив нещодавніх подій, - я повинен сказати, що наша економіка перебуває в критичному стані, порівнянному з 1974 роком (рік розділу Кіпру)", - йдеться в листі глави ЦБ Кіпру президенту острова Деметріс Крістофіасу.

За словами глави ЦБ, уряду доведеться посилити заходи економії з урахуванням появи додаткових витрат на усунення наслідків вибуху.

Кіпр не може позичати гроші традиційним способом через підвищені ставки за кредитами, які залежать від суверенного рейтингу держави.

Провідні рейтингові агентства знизили рейтинги острова в 2011 році.

У травні про перегляд повідомило Fitch Ratings: довгостроковий рейтинг Кіпру в іноземній і місцевій валюті був знижений до "A-" з "AA-", прогноз за довгостроковим рейтингом "негативний".

Ще раніше, у лютому, кредитний рейтинг знизило міжнародне рейтингове агентство Moody's. Він упав на дві позиції - з "Aa3" до "A2".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: