"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутат пропонує ще почекати із продажем сільгоспземель

Середа, 20 липня 2011, 09:11

Депутат Верховної ради від БЮТ Володимир Яворівський пропонує подовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель, а також на внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарського товариства, до 1 січня 2013 року.

Про це ідеться в тексті законопроекту №9014 "Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу щодо терміну продажу земельних ділянок", внесеному до парламенту 18 липня, повідомляє агентство УНІАН.

Згідно із пояснювальною запискою до документа, мораторій пропонується подовжити на рік, оскільки досі не прийнятий закон про ринок земель, не проведена повна інвентаризація земель і не створена автоматизована система ведення державного земельного кадастру, розробка якої повинна завершитися до липня 2012 року.

При цьому відсутня достовірна інформація про якісний склад земель, грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення.

Реклама:

Подовження мораторію на рік дає можливість реалізувати заходи, пов'язані з організаційним і правовим забезпеченням обігу земель в Україні, а також захистити майнові інтереси власників сільськогосподарських земель, вважає автор законопроекту.

Як повідомлялося, скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення передбачається з ухваленням законів "Про державний земельний кадастр" і "Про ринок земель".

Згідно з "Перехідними положеннями" Земельного кодексу, до набуття чинності законів про державний земельний кадастр і про ринок земель, але не раніше 1 січня 2012 року, забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств, а також купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!