Виробництву зерна в Україні прогнозують колапс

Субота, 2 липня 2011, 13:11

Головною метою запровадження мита на експорт основних видів зерна, яке набуло чинності 1 липня, є наповнення бюджету, для аграрного ж сектору ці зміни матимуть як позитивні, так і негативні наслідки.

Про це заявив перший заступник міністерстра аграрної політики і продовольства Сергій Кваша у коментарі Радіо "Свобода".

"Головний наслідок змін - це збалансування бюджету. Саме такими були наміри уряду. Безперечно, разом із неповерненням ПДВ це призведе до подешевшання продовольства в Україні, особливо у перші два місяці. Дотичний ефект: низькі ціни сприятимуть виробництву комбікормів і розвитку тваринництва", - зазначив він.

Водночас, за словами урядовця, позиції України на світовому ринку зернових можуть погіршитися, оскільки частина учасників ринку відмовляться від експорту.

Реклама:

Зміни умов експорту зерна уже викликали протести найбільших об'єднань аграріїв та зернотрейдерів.

Збитки від мита і неповернення ПДВ повністю ляжуть на сільгоспвиробників і сягнуть астрономічних розмірів, заявив в інтерв'ю Радіо "Свобода" керівник Української зернової асоціації Леонід Козаченко.

"Через неповернення ПДВ виробники зерна недоотримають 12 мільярдів гривень за рік, плюс через нове мито - ще 6 мільярдів гривень. Про позитивне ставлення до цих реформ не може бути й мови. До того ж, обвалилася ціна на зерно на світових біржах. В такій комбінації дії уряду призведуть до колосального зменшення виробництва, і до розвалу аграрного сектору", - зазначив Козаченко.

Такі низькі ціни на світовому ринку, разом зі збільшенням податкового та митного тиску на аграріїв всередині країни можуть зробити зернове виробництво в Україні збитковим, прогнозує голова українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

"Мито разом із припиненням відшкодування ПДВ експортерам зерна призведе до того, що закупівельні ціни на пшеницю, ячмінь та кукурудзу в Україні зменшаться приблизно на чверть. Якби у цей час ціни на зерно у світі були високими, негативний вплив на галузь був би невеликим. У нинішній ситуації ідеться до того, що фермери навіть не компенсують своїх витрат на виробництво", - наголосив Лапа.

Падіння цін на зерно в Україні та короткочасне зростання доходів бюджету від таких змін експортної політики очікують усі, з ким спілкувалося Радіо "Свобода".Об'єднання аграріїв разом із Української спілкою промисловців та підприємців звернулися до уряду, парламенту та президента з вимогою скасувати мито на експорт зернових та посилення податкового тиску на фермера.

Як повідомлялося, з 1 липня Україна запровадила мита на експорт основних видів зерна.

Віднині, якщо фермер захоче продати за кордон зерно, за тонну пшениці він платитиме мито від 17 євро, за ячмінь - 23 євро, за кукурудзу - від 20 євро за тонну.

Окрім того, з експортера стягнуть податок на додану вартість.

Такі зміни до Податкового кодексу діятимуть до кінця року. Про те, як регулюватиметься аграрний експорт далі, наразі невідомо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!