"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путіну не сподобався "митний" формат Януковича

Вівторок, 19 липня 2011, 09:34

Росія навряд чи погодиться на умови України щодо співпраці із Митним союзом без вступу до цього об'єднання.

Про це заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін на зустрічі із працівниками Магнітогорського металургійного комбінату у понеділок, повідомляє агентство ВВС.

"Ми навряд чи погодимося із умовами, за яких наші партнери захотіли б скористатися перевагами інтеграційного об'єднання, але не брали б на себе ніяких зобов'язань", - сказав він.

Путін зазначив, що поки що не відомо, чи увійде Україна до Митного союзу і на яких умовах.

Реклама:

"Політичне керівництво України, наскільки я собі уявляю, поки таких планів у практичному вимірі не має. Що це означає? Це означає, що три країни - Росія, Білорусь і Казахстан домовлятимуться про те, як захищати свій внутрішній ринок від продукції з третіх країн", - заявив російський прем'єр, зазначивши, що українські металурги є конкурентами для виробників Митного союзу.

Путін сказав, що механізми захисту в рамках Митного союзу існують, передусім це антидемпінгові розслідування.

Він нагадав, що таке розслідування проводиться відносно китайської сталі з полімерним покриттям і не виключив, що такі ж механізми можуть бути задіяні і відносно будь-якої третьої країни.

Експерти кажуть, що Росія може запровадити обмеження на український метал з метою змусити Київ переглянути ставлення до Митного союзу.

Як відомо, українська влада неодноразово заявляла, що Україна не має наміру вступати до Митного союзу.

Водночас, президент Віктор Янукович вважає прийнятною співпрацю у форматі "3+1".

Київ готовий до підписання секторальних угод про вільну торгівлю, створення вільних експортних зон, транзитних коридорів, уніфікацію тарифів і правил транспортних перевезень, а також співпрацю митних і податкових органів та інше.

Минулого тижня українська делегація на чолі із урядовим уповноваженим з питань співпраці з Росією, державами-учасниками СНД, ЄЕП та іншими регіональними об'єднаннями Валерієм Мунтіяном передала пропозиції Києва щодо співпраці України та Митного союзу у форматі "3+1". Однак офіційної реакції на них не було.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!