"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко: модернізація ГТС захистить Україну від "Південного потоку"

Понеділок, 18 липня 2011, 10:17

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають, що модернізація української газотранспортної системи сприятиме відмові Росії від планів будівництва газопроводу "Південний потік" по дну Чорного моря в обхід України.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко у коментарі газеті "Дело".

"Не буду заперечувати, що "Південний потік" загрожує національним інтересам України. Тому для нас питання модернізації нашої газотранспортної системи сьогодні є пріоритетним. Чим швидше ми це зробимо, тим менше у Росії буде можливості реалізувати проект "Південного потоку" і позбавити нас статусу основного транзитера газу до Європи", - сказав міністр.

Бойко зазначив, що наступного тижня розпочнеться перший етап модернізації ГТС України, а саме зварювання так званого "золотого стику" трубопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород".

Реклама:

На ці цілі Європейська Комісія, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк і Світовий банк вже виділи Україні 300 млн. доларів в рамках підписаної 23 березня 2009 року декларації з модернізації української ГТС.

"У нас амбітні плани з модернізації ГТС. Робота вже почалася. Ми сподіваємося на активну участь в модернізації ГТС та ЄС і Росії", - зазначив Бойко.

Міністр також підкреслив, що потужностей української "труби" вистачає, що забезпечувати постачання російського газу до Європи.

"Україна забезпечує 80% постачань російського газу до Європи. Сьогодні ГТС завантажена не до кінця. Потужностей вистачає, щоб забезпечувати додаткові постачання газу", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: