Доцільність скупки земель олігархами та іноземцями сумнівна - експерт

Субота, 16 липня 2011, 15:15

Більшість українців висловлюють побоювання стосовно того, що сільськогосподарські землі скуповуватимуть олігархи та іноземці, але економічна доцільність таких дій - під великим сумнівом.

Таку думку висловив старший науковий співробітник Інституту соціології НАНУ Олександр Гончарук в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"Для товарного виробництва потрібно приблизно півтори тисячі гектарів землі. Якщо у нас грошова оцінка одного гектара становить близько 12 тис. гривень, з найближчою перспективою підвищення до 17-18 тисяч, - це вже виллється в солідну суму. Щоб купити техніку, треба витратити ще близько 10 тис. гривень на гектар", - зауважив він.

"Тобто перш ніж щось придбати, доведеться витратити велику суму грошей. Чи є в цьому економічна доцільність? Видатки - великі, коли вони повернуться - невідомо, та й який сенс у купівлі, якщо можна орендувати землю за менші гроші?" - вважає Гончарук.

Реклама:

Він упевнений, що купівля землі стане поступовим процесом.

"Якщо у фермера є своїх близько ста гектарів землі, він купуватиме землю, що межує з його угіддями, а для цього йому потрібно буде умовити продати її власників, котрим вона належить. Будуть викуповуватися паї старих людей, яким потрібні гроші на лікування, паї спадкоємців селян, що живуть у містах", - вважає Гончарук.

"У селян є певна настороженість, що землю заберуть обманом або скуплять за безцінь. Але це не проблема наявності чи відсутності ринку земель, це поле діяльності правоохоронних органів. Я не виключаю, що в нас будуть латифундисти, але це вже питання для Антимонопольного комітету" - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!