"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ПДВ став прибутковим для держбюджету

Субота, 16 липня 2011, 09:31

Різниця між сплаченим до бюджету та відшкодованим податком на додану вартість зросла удвічі.

Про це у п'ятницю заявив голова Державної податкової служби Віталій Захарченко, повідомляє агентство УНІАН.

За його словами, у другому кварталі розрив між нарахованим та заявленим до відшкодування податком на додану вартість становить 6,3 млрд. гривень, тоді як на початку року цей показник був 3,3 млрд. гривень.

"Обсяг експорту зріс майже у півтора разу, але заявки на відшкодування фактично залишились на рівні 2010 року. Це говорить лише про масштаби зловживань, які мали місце у цій сфері. В історії української економіки були періоди, коли сальдо між сплатою та компенсацією ПДВ було майже нульовим - держава роздавала все, що збирала. Сьогодні ця ганебна практика припинена, і цей податок реально наповнює бюджет", - підкреслив Захарченко.

Реклама:

На його думку, зростання "доходності" ПДВ для бюджету стало можливим через запровадження автоматичного відшкодування та посилення боротьби з тіньовим сектором і фіктивним підприємництвом.

"На наше щастя, ми домоглися того, що фірмам, які займалися тільки друком "липових" податкових накладних, існувати стає дедалі важче. Але, на жаль, такі махінатори досі є і продовжують завдавати шкоди економіці. Наше завдання - повністю вивести з гри тих, хто виробляє для країни тільки папери з печатками", - зауважив голова ДПСУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: