Обама хоче "покласти край" збільшенню боргів США

Четвер, 14 липня 2011, 15:55

Президент США Барак Обама в середу "грюкнув дверима" в Білому домі, перервавши надзвичайно емоційну зустріч з демократами і республіканцями з питання збільшення стелі держборгу країни.

Обама відмовився прийняти пропозицію лідера республіканської більшості Еріка Кантора про короткострокове підняття стелі держборгу, після чого пішов з кабінету, кинувши законодавцям, що вони побачаться тепер тільки в четвер, пише газета "Ведомости" із посиланням на помічника одного з учасників зустрічі.

Що правда, при цьому демократи, які брали участь в переговорах, заперечують, що Обама залишив їх достроково.

Але, за словами джерела серед демократів, Обама дійсно сказав, що ця зустріч продемонструвала причини, з яких американці не чекають нічого хорошого від Вашингтона, що "досить - це значить досить" і що з цього тупика пора виходити.

Реклама:

Масла у вогонь підлило рішення агентства Moody's помістити кредитний рейтинг США на рівні "ААА" на перегляд із можливістю зниження через побоювання, що уряд не зможе підняти стелю до 2 серпня.

Одночасно Standard & Poor's в приватному порядку повідомило американським законодавцям та представникам ділових кіл, що може знизити кредитний рейтинг США, якщо уряд виявиться не в змозі виконати будь-які обов'язкові виплати, у тому числі із соціальної допомоги, навіть якщо при цьому він розплатиться за казначейськими облігаціями.

Рішення агентства вийшло майже одночасно з виступом глави ФРС Бена Бернанке, який ще раз недвозначно дав зрозуміти, що може статися, якщо ліміт державного боргу не буде підвищений.

Виступаючи перед фінансовим комітетом палати представників, він сказав, що "безумовно можливе" повторення рецесії в масштабах 2008 року, і що це дуже скоро матиме для відновлення економіки "вкрай несприятливий ефект".

У середу сторони в Білому домі намагалися домовитися з питань скорочення витрат.

За інформацією джерел, Вашингтон погодився на зменшення обсягу скорочення з 2 трлн. доларів до 1,5 трлн. доларів без збільшення дохідної частини.

Саме це спонукало Кантора спробувати піти назустріч і запропонувати уряду варіант з короткостроковим підняттям стелі держборгу.

Обама також сказав учасникам зустрічі, що їм треба визначитися до п'ятниці - готові вони принципово вирішувати це спірне питання чи ні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!