Європейцям рекомендують не кредитувати українську трубу - експерт

Четвер, 14 липня 2011, 14:51

Консультанти європейських фінустанов схиляються до того, щоб рекомендувати своїм замовникам відмовити Україні в наданні кредитів на модернізацію газотранспортної системи.

Про це розповів провідний енергетичний експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Нагадаємо, що консорціум міжнародних банків, який, після переговорів у Брюсселі в 2009 році, погодився профінансувати проект модернізації української ГТС, відклав виділення першого траншу коштів з літа на осінь 2011 року, щоб, тим часом, вивчити привабливість цього об'єкту.

"Вони найняли консультантів, щоб проаналізувати стан ринку газу і ризикованість цих інвестицій. І мені відомо, що вони схиляються до того, щоб рекомендувати не давати гроші, оскільки система НАК "Нафтогаз України" недостатньо прозора. Якщо це комерційний проект - то банкам потрібні гарантії прозорості НАКу і реформування ринку газу", - запевняє експерт.

Реклама:

Тим часом Міністерство палива, енергетики та вугільної промисловості продовжує запевняти, що до осені отримає перший транш кредиту в розмірі більше 300 мільйонів  доларів.

Цієї суми, на думку Омельченка, було б цілком достатньо, щоб модернізувати левову частку ділянок, що знаходяться в особливо критичному стані.

У той же час, якби реформа ринку відбулася, засобів би вистачило на повну модернізацію української труби.

"Якби в нашу ГТС вклали свої гроші європейські банки, то за ними пішли б і інші інвестори. Тоді наша "труба" була б не тільки найдешевша, але і сучасна, і всім би стало ясно, що ніяких інших маршрутів не потрібно", - запевняє аналітик.

"Дело"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!