"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київ обіцяє боротись за асоціацію з ЄС

Четвер, 14 липня 2011, 14:34

Київ наполягатиме на закрiпленнi перспективи членства в ЄС в угодi про асоцiацiю, незважаючи на вiдсутнiсть консенсусу з цього питання на цьому етапi в самому Євросоюзi.

Пор це заявляє голова мiсiї України при ЄС Костянтин Єлiсєєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Сьогоднi консенсусу серед держав-членiв немає - не всi країни ЄС хочуть бачити Україну майбутнiм членом ЄС. Не так Україна не готова, як деякi країни ЄС не готовi наближати Україну. Причина - складна внутрiшня ситуацiя в ЄС", - пояснив вiн ситуацiю журналiстам у четвер.

Водночас, за словами посла, для вирiшення цього питання Київ має намiр використати i майбутнiй самiт Схiдного партнерства, який вiдбудеться у вереснi у Варшавi та грудневий самiт Україна-ЄС.

Реклама:

Єлiсєєв переконаний, що Україна, навiть за вiдсутностi консенсусу в самому ЄС, не повинна знижувати свої амбiцiї.

Водночас, як стверджує голова мiсiї, якщо проаналiзувати нинiшнiй проект угоди про асоцiацiю, то "звiдти абсолютно логiчно випливає бачення України як потенцiйного члена ЄС".

"Звичайно, ми хотiли б не лише читати мiж рядкiв, а й мати чiтку згадку про перспективу в текстi документа", - наголосив вiн.

Крiм того, Єлiсєєв нагадав про нещодавно ухвалене за результатами перегляду європейської полiтики сусiдства Європейською Комiсiєю комюнiке, де вперше згадано ст. 49, яка прямо вказує на право європейської держави подати заявку на членство в ЄС.

"Ми боротимемося до кiнця. Переговорний процес ще триває, i ближче до самiту ми побачимо, на що ми виходимо. Для нас питання зрозумiле - у нас перспектива має бути", - переконаний український посол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!