Думка експерта: Високий попит на валюту збережеться до кінця літа

Четвер, 14 липня 2011, 12:12

Обсяг купівлі готівкової іноземної валюти у червні виріс на 18,7% - до 2,901 млрд. доларів, що призвело до збільшення сальдо купівлі валюти на 34,2% - до 1,212 млрд. доларів.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центра FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, високий попит на іноземну валюту збережеться до кінця літа через нестабільність на світових фінансових ринках, зокрема боргову кризу в єврозоні, уповільнення світової економіки і побоювання, що ці події можуть вплинути на Україну.

"Підвищений попит на іноземну валюту пов'язаний з тим, що населення і підприємці занепокоєні останніми подіями в Греції та Португалії, а також уповільненням світової економіки, зокрема економіки США, і можливим зниженням темпів зростання української економіки. Нестабільність на світових фінансових ринках змушує населення купувати долари", - упевнений він.

"За останні кілька років збільшення придбання валюти в літній період стало традиційним явищем. Бізнес-структури і населення в цю пору року готуються до осіннього сезону. Понад те, більшість фінансово-політичних потрясінь відбувається саме восени, що також змушує населення готуватися до них заздалегідь, навіть якщо ці побоювання виявляться марними", - відзначив Івченко.

Реклама:

При цьому експерт зазначив що, частка готівкового ринку в Україні в загальній структурі валютного ринку минулого місяця продовжила знижуватися.

"У червні вона склала 14,15% проти 14,47% у травні 2011 року і 16,9% у грудні 2010 року. Це свідчить про те, що вплив населення на динаміку долара в Україні стає все меншим. Більше значення набуває вартість долара на міжбанківському ринку, де оперують великі експортно-імпортні компанії, комерційні банки, а також проходять валютні операції з кредитно-інвестиційними ресурсами", - пояснив він.

"Це добра тенденція і, якщо продовжиться, це підтримає стабільність гривні", - упевнений Івченко.

Стійкість гривні у червні досягалася не тільки за рахунок припливу валюти в країну від експорту товарів та послуг і приватних трансфертів, а також за рахунок інтервенцій НБУ для підтримки валюти.

Стабільність гривні буде підтримуватися інтервенціями НБУ, в результаті чого його ЗВР до кінця літа можуть скоротитися ще на 600-700 млн. доларів, прогнозує експерт.

Проте вже восени, імовірно, відновиться співпраця України з МВФ і країні будуть виділені 2-3 млрд. доларів, що дасть можливість Нацбанку більш впевнено проводити операції із підтримки платіжного балансу і гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!