"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литва дала "Газпрому" два роки, щоб вийти з труби

Четвер, 14 липня 2011, 10:11

Президент Литви Даля Грібаускайте в середу підписала закон про реформу газової галузі, що забороняє постачальникам газу володіти газотранспортною системою.

"Відмова від монополії на поставки газу відкриває можливість конкуренції на газовому ринку і дає доступ на ринок іншим постачальникам", - заявила вона.

Тепер російському "Газпрому", якому належить 37,1% литовської газової компанії Lietuvos Dujos, що контролює литовську ГТС, протягом двох років доведеться відмовитися від володіння газопроводами.

Адже зараз "Газпром" - єдиний постачальник газу в Литву, яка споживає близько 2 мільярдів кубометрів в рік.

Реклама:

В якості основного варіанту виходу "Газпрому" з ГТС розглядається викуп його частки в Lietuvos Dujos (ще 38,9% Lietuvos Dujos належать німецької E. ON Ruhrgas, 17,7% перебувають у володінні уряду Литви).

Раніше повідомлялося, що ціна угоди може скласти 616 мільйонів доларів.

Відстрочка на два роки дасть можливість опрацювати всі деталі цього питання, говорить представник "Газпрому" Сергій Купріянов: "Будемо готуватися до поділу".

Компанія поки не має наміру припиняти поставки в Литву, додає він.

Литовська влада все більше акцентує увагу і на диверсифікації поставок.

Зокрема, планується будівництво терміналу для прийому скрапленого газу в Клайпеді, але це відбудеться не раніше 2015 року.

У 2011 році "Газпром" надав Латвії та Естонії знижку в розмірі 15% на газ, а Литва преференцій не отримала.

Заступник голови правління монополії Валерій Голубєв заявив, що це пов'язано з тим, що Естонія і Латвія пообіцяли в 2011 році повернутися до рівня споживання докризового 2007 року.

Литва назвала дії "Газпрому" економічним шантажем, покликаним перешкодити владі країни розділити транспортування і постачання газу.

Втім, литовська влада дає зрозуміти, що реформу газової галузі можна розглядати як торговельну позицію в переговорах з "Газпромом" щодо ціни на газ.

У вівторок Грібаускайте заявила, що ціни, встановлені "Газпромом" для Литви (у першому півріччі 2011 року близько 350 доларів за тисячу кубів), носять політичний, а не економічний характер.

Литовський міністр енергетики Арвідас Сякмокас зазначив, що прийняті в Литві поправки до закону про природний газ полегшать переговори з "Газпромом" про зниження цін.

Литва хоче отримати 15-відсоткову знижку, таку ж, як у цьому році отримали Латвія та Естонія.

З урахуванням обсягів закупівель Литви надання знижки призведе до незначних втрат для "Газпрому".

Газета.Ru

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: