ЄС не обкладатиме митом мільйон тонн української пшениці - ЗМІ

Четвер, 14 липня 2011, 09:27

19-й раунд переговорів України та Євросоюзу щодо політичної частини угоди про асоціацію відбувся в Києві 12 липня.

"Раунд був дуже швидкоплинним, переговори близькі до завершення", - поділився з виданням "Комерсант Україна" один з його учасників.

Одночасно в Брюсселі пройшов міжраунд по економічній частині угоди.

"У нас прогрес по всіх напрямах, і є перша мільйонна квота - ЄС погодив безмитний імпорт мільйона тонн української пшениці", - розповів співрозмовник з українського боку.

Реклама:

Неузгодженим залишається розділ, присвячений енергетиці.

У політичній частині угоди існують два проблемні питання. Київ вимагає згадати в документі про європейську перспективу Україні або ж про статтю 49 Договору ЄС, яка описує процедуру подачі заявки на членство в Євросоюзі.

Брюссель же наполягає, щоб українська сторона взяла на себе зобов'язання ратифікувати статут Міжнародного кримінального суду.

Досі Україна відмовлялася це робити, посилаючись на необхідність вносити зміни до Конституції.

Вирішувати питання, що залишилися доведеться на зустрічі президента України Віктора Януковича і президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, яка повинна відбутися 20 жовтня в Брюсселі.

На зустрічі 12 липня не піднімалося питання про судові справи щодо лідерів української опозиції.

Співрозмовник в Європейській службі у зовнішніх справах запевнив, що і на політичному рівні в рамках переговорів щодо угоди про асоціацію Брюссель не ініціюватиме обговорення цієї теми.

"Проблема виборчого правосуддя в Україну і переговори за угодою - це два різних питання, їх не можна змішувати", - запевнив європейський дипломат.

З висловлювань співрозмовника випливало, що ЄС має намір завершити переговори з Україною незалежно від підсумків судового розгляду.

Представники країн-членів ЄС вважають, що проблеми з угодою виникнуть у Києва після формального завершення переговорів.

"Щоб договір про асоціацію вступив в силу, потрібна його ратифікація. Я не впевнений, що парламент моєї країни проголосує "за", якщо Тимошенко сяде за рішенням суду, яке ми визнаємо несправедливим", - відзначив один з європейських дипломатів, що зустрічалися вчора з журналістами в Інституті світової політики.

"Я не можу уявити собі, що в країні, асоційованої з ЄС, при кожному голосуванні в парламенті порушується Конституція", - додав інший дипломат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!