Дефолт у США боляче вдарить по Україні – експерти

Середа, 13 липня 2011, 18:38

Експерти прогнозують негативні наслідки для України у разі оголошення Сполученими Штатами технічного дефолту.

Про це повідомляє агентство "Українські новини".

"Я не вірю в те, що Сполучені Штати Америки можуть оголосити дефолт. Країна, яка друкує долари і не має серйозних обмежень на це, не допустить такого. Якщо ж припустити, що це станеться, то для України це буде дуже великим негативом", - сказав керівник Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук.

За його словами, США, прямо чи опосередковано, є основним споживачем 3 основних продуктових груп з України - металу, хімпрому, машинобудування.

Реклама:

"Попит на ці товари сильно впаде і внаслідок цього ситуація в нашій країні буде гіршою, ніж у Штатах. А внутрішній ринок у нас дуже слабкий, щоб упоратися з ситуацією", - додав він.

Керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Сlub Микола Івченко думає, що США все-таки ухвалять рішення щодо підвищення припустимого рівня державного боргу і проблема можливого дефолту буде врегульована.

"Дефолту Сполучених Штатів ми не очікуємо, тому що в такому разі повністю обвалиться вся їхня фінансова система і вони не зможуть після цього продавати свої облігації", - зазначив експерт.

За його словами, якщо песимістичний сценарій усе-таки буде реалізований і дефолт буде оголошено, то можливим є падіння фондових ринків у різних регіонах світу, зокрема і в Україні, а також підвищення прибутковості державних паперів як США, так і інших країн.

Крім того, Івченко думає, що за такого сценарію долар може трохи ослабнути щодо євро й інших валют, однак невеликою мірою.

Інвестори з активами в доларах, як думає експерт, найімовірніше, купуватимуть золото, а не які-небудь інші валюти.

Старший співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук також прогнозує негативні наслідки для України у разі оголошення США дефолту за своїми держпаперами.

"Наслідки будуть дуже негативними. Буде нестабільність на світових фінансових ринках, що у свою чергу негативно позначиться на Україні тією мірою, якою Україна залежить від зовнішнього фінансування", - сказав він.

Експерт наголосив, що, швидше за все, дефолт не буде оголошено і влада США знайде компроміс.

Раніше іноземні ЗМІ повідомляли, що США незабаром досягнуть встановленого законом граничного рівня держборгу (14,294 трлн. доларів) і втратять можливість залучати кошти для фінансування держвидатків і погашення боргових зобов'язань.

Країна може оголосити дефолт уже 2 серпня.

Тим часом республіканці і демократи в конгресі і Білий дім поки що не можуть досягти домовленості у бюджетних і боргових питаннях.

Республіканці відмовляються підвищувати рівень держборгу, вимагаючи від уряду значнішого скорочення видатків і бюджетної реформи; при цьому вони відмовляються підтримувати будь-яке підвищення податків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!