Борги Італії сягнули 1,8 трильйона доларів

Середа, 13 липня 2011, 11:35

Інвестори засумнівалися в кредитоспроможності Італії, держборг якої на кінець 2010 року становив 119% ВВП або 1,8 трильйона доларів.

12 липня прибутковість італійських 10-річних держоблігацій зросла на 33 базисних пункту - до максимальних з 1997 року 6,02%.

Критичним вважається рівень 7%, коли ринок приватного капіталу закривається для суверенного позичальника.

Подальше погіршення ситуації загрожує паралізувати відновлення світової економіки і привести до нового витка кризи, попередили аналітики Bank of America Merrill Lynch.

Реклама:

"Італія, третій за величиною ринок держоблігацій в світі після Японії та США, може представляти системну небезпеку. Криза держборгу буде мати наслідки, які поширяться далеко за межі єврозони", - йдеться в їх доповіді.

Економіка Італії повільно зростає, і на ринках бояться, що збільшення витрат на обслуговування боргу зведе нанівець вигоди від первинного профіциту бюджету, зазначає Річард Макірі з Rabobank International.

Під вогнем виявилися і італійські банки.

24 червня агентство Moody's змінило прогноз рейтингу 13 середніх банків на "негативний" і попередило про можливість зниження рейтингу ще 16.

Тижнем раніше агентство поставило рейтинг Італії, борги якої складають 1,8 трильйона доларів, на перегляд у бік можливого зниження.

Уряд Італії та опозиція обговорювали напередодні прийняття трирічного плану з посилення бюджетної політики на 40 мільярдів євро.

Як запевняють аналітики Credit Suisse, підстав для паніки поки немає.

Чистий зовнішній борг Італії - лише 21% ВВП проти 80-110% в інших периферійних країн, первинний профіцит бюджету - 0,2% ВВП, італійські банки взяли в ЄЦБ кредити лише на 41 мільярд євро - 2,5% ВВП проти 45% у Греції.

NEWSru.com

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!