Холодильники та енергоносії псують Україні торгівлю

Середа, 13 липня 2011, 09:10

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами знову збільшилося.

За підсумками травня торговий дефіцит становив 796 мільйонів доларів, тоді як ще в квітні - 693 мільйони доларів, пише видання "Комерсант Україна".

У минулому році спостерігалася зворотна тенденція: якщо в квітні дефіцит становив 396,2 мільйона доларів, то в травні він знизився до 218,6 мільйона доларів.

Погіршення торгового балансу викликано тим, що обсяг приросту імпорту товарів трохи випередив збільшення експортних поставок.

Реклама:

Як відзначає видання, закупівля газу в квітні-травні залишалася на високому рівні - 1,03-1,06 ммільярда доларів, а сирої нафти виросла більш ніж в півтора рази - з 308 мільйонів доларів у квітні до 483 мільйонів доларів.

Ще однією особливістю травневої звітності стало істотне зростання споживчого та інвестиційного імпорту - з 777 мільйонів ​​до 1,054 мільярда доларів.

"У квітні-травні збільшили поставки холодильників і кондиціонерів, оскільки в цей період зростає попит на таку продукцію", - розповів директор департаменту управління поставок LG Electronics Костянтин Макуха.

Згідно з даними Держстату, побутовий імпорт збільшився по більшості товарних груп.

При цьому якщо ввезення автомобілів впало на 30 мільйонів до 428 мільйонів доларів, то імпорт електрообладнання, значну частину якого займає побутова техніка, виріс з 304 мільйонів до 486 мільйонів доларів.

Закупівля одягу та взуття також збільшилася - з 17 мільйонів ​​у квітні до 30 мільйонів доларів.

Готовність українців більше витрачати зафіксована і в останньому звіті GfK Ukraine.

Споживчі настрої українців ростуть з квітня і за підсумками червня досягли 76,1 пункту з 200 можливих.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!