"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни заробили на українських АЕС більше півмільярда доларів

Вівторок, 12 липня 2011, 14:34

"ТВЕЛ", що входить в структуру держкорпорації "Росатом", в 2010 році реалізувала держпідприємству "НАЕК "Енергоатом" свіжого ядерного палива для потреб українських АЕС на 608,127 мільйона доларів.

Такі дані наводяться в річному звіті ВАТ "ТВЕЛ" за 2010 рік, інформує "Інтерфакс-Україна".

У документі наголошується, що загальний обсяг експорту ядерного палива в країни далекого зарубіжжя і Україну в доларовому еквіваленті в 2010 році становив 1,107 мільярда доларів, що на 14,2% більше, ніж у 2009 році.

Проте в рублевому еквіваленті він зменшився на 4,9% через зниження курсів валют до рубля.

Реклама:

У загальному обсязі експорту "ТВЕЛ" частка реалізації СЯП на АЕС України становила 54,9%, до країн далекого зарубіжжя - 45,1%.

В "ТВЕЛ" також зазначають, що збільшення виручки від реалізації продукції, робіт і послуг у 2010 році на 11,8% в порівнянні з 2009 роком, до 65,136 мільярда рублів, зокрема, пов'язано зі зростанням виручки від реалізації СЯП для АЕС України за рахунок збільшення кількості реалізованих ТВС і зростання валютних цін.

"ТВЕЛ" є основним постачальником ядерного палива для АЕС України.

На початку червня 2010 року "ТВЕЛ" і "Енергоатом" підписали довгостроковий контракт на постачання свіжого ядерного палива для АЕС України після 2010 року.

При цьому Україна продовжує співпрацю з Westinghouse Electric Company в рамках раніше підписаного контракту на комерційні поставки СЯП в 2011-2015 роки.

"ТВЕЛ" входить в структуру держкорпорації "Росатом", об'єднує активи в сфері фабрикації ядерного палива, розділово-субліматного комплексу, а також виробництва газових центрифуг і устаткування до них.

Оператором усіх діючих АЕС України є держпідприємство "НАЕК "Енергоатом", яке експлуатує Запорізьку, Південно-Українську, Рівненську і Хмельницьку станції, оснащені водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: