"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аквапарк на Оболоні може завалити метро?

Вівторок, 12 липня 2011, 13:12

Відкриття "Аквапарку юрського періоду Dream Island" та другої частини ТРЦ "Дрім Таун" на Оболоні становлять загрозу столичному метрополітену.

Про це пише "Україна молода" з посиланням на фахівців.

Новий комплекс, за словами власників центру, стане найбільшим у країнах СНД та одним із найбільших у Європі. Відвідувачів він має вразити не тільки розмірами, а й неймовірною кількістю видів відпочинку - 14 водних гірок, усі види саун, дитячі майданчики.

Однак, мешканці Оболонського району від аквапарку не в захваті. Кажуть, побоюються, що обидва торгово-розважальні центри одного дня заваляться в метро.

Реклама:

"Звичайно, дуже страшно! Там же навіть кіоски ставити не давали, пояснювали, що це небезпечно для метро, а тепер - найбільший аквапарк... Це ж сотні тонн води!" - розповіла Олена Андріївна, яка вже 20 років мешкає на Оболоні.

Інші місцеві мешканці розповідають, що під час злив тунелі метро регулярно підтоплює.

Загальному страху сприяє і слабкість ґрунту, який часто просідає, адже вся Оболонь - це колишні болота.

Однак, в адміністрації торгово-розважального центру заспокоюють, що "подушка", на якій стоїть фундамент "Дрім Тауна" витримає навіть хмарочос.

Крім того, за словами гендиректора забудовника - DFN "Київметробуд" Володимира Петренка,  опорні системи будівлі виведені за межі тунелю і жодним чином не тиснуть на нього.

Однак, крім цих заяв, докладної інформації про новий центр від забудовників немає.

Водночас інші фахівці кажуть, що "надійна подушка" під фундаментом не обіцяє повної безпеки. 

"Бетонна "подушка" - основа, на яку ставиться фундамент - потрібна для того, щоб зробити його стабільним і надійним, із мінімальним просіданням. Проте це зовсім не запорука безпеки. Треба враховувати фактор, що споруда побудована над метро, де постійно відчуваються поштовхи від руху поїздів", - сказав колишній працівник "Київміськбуду", геодезист Анатолій.

Не викликає довіри конструкція й у колишнього головного архітектора столиці Володимира Жарікова: "Це ж усе тимчасово. Можна говорити, що метро витримає, можна сказати, що ні. Але завжди є щось, чого ніхто не врахував. І саме такі пробіли в роботі можуть спричиняти трагедії".

З іншого боку, каже геодезист Анатолій, хвилю неспокою спричиняє ще й те, що будівництво великих об'єктів над метро - практика в Україні непоширена. 

Як відомо, перша черга ТРЦ "Дрім таун" з'явилася ще у 2009 році. Тоді ж компанія "Віта Верітас" повідомила про плани будівництва ще й другої - блоку на 80 тисяч кв.м. з аквапарком площею у 24 тисячі кв.м.

Того ж року Київська адміністрація видала відповідне розпорядження "Про капітальний ремонт Оболонського проспекту", призначивши головним проектувальником та інвестором компанію "Віта Верітас", яка і є головним інвестором "Дрім тауна".

Таким чином, "капітальний ремонт" проспекту вилився у грандіозний аквапарк на чотири тисячі відвідувачів. Його розмістили аж на третьому поверсі центру, ваги конструкції додає два поверхи магазинів із товарами для дітей та дому.

Відкриття аквапарку заплановане на 15 липня.

Українська правда.Київ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!