50% українських облгазів можна вважати активами "Газпрому" - експерт

Вівторок, 12 липня 2011, 12:25

Експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук вважає, що в активи російського "Газпрому" можна вже зарахувати 50% облгазів України, після поглинання облгазів Віктора Вексельберга.

"Після оформлення операції перші п'ять облгазів офіційно стануть власністю ТОВ "Газпром газорозподіл", яке на 100% належить "Газпрому". Якщо офшори RosUkrEnergo AG і частково Дмитра Фірташа контролюють приблизно 2 / 3 поставок газу через облгази, то п'ять підприємств Вексельберга поставляли газ близько 20% споживачів на газовому ринку", - заявив він.

За його словами, "якщо врахувати, що RUE наполовину належить "Газпрому", то в активи російського монополіста можна записувати контроль над 50% облгазів Україні".

Експерт додав, що перехід під офіційний контроль "Газпрому" п'яти облгазів в найбільш великих промислових регіонах - поганий знак для українських олігархів.

Реклама:

"Тепер олігархи матимуть справу не з "КЕС-Україна", а з "Газпром газорозподіл", яке зможе купувати газ безпосередньо у своєї материнської компанії ВАТ "Газпром". ТОВ "Газпром збут Україна" виявилася непотрібною "Газпрому", - .

У 2006 році Віктор Вексельберг купив 5 облгазів в Україні - "Дніпрогаз", "Донецькміськгаз", "Криворіжгаз", "Харківміськгаз" та "Харківгаз".

Всі вони були об'єднані під дахом ТОВ "КЕС-Україна".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: