"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Президент Молдови подарував Януковичу дорогу

Вівторок, 12 липня 2011, 11:00

Виконуючий обов'язки президента Молдови Маріан Лупу подарував президенту України Віктору Януковичу на день народження 8 кілометрів молдавської дороги.

Ця ділянка траси Одеса-Рені, що проходить через молдавське село Паланка, стала  держкордон, передає "Дело" з посиланням на "Независимую газету".

На день народження до Віктора Януковича тимчасово виконуючий обов'язки глави молдавської держави Маріан Лупу прибув в минулу суботу.

Захід проходив у резиденції президента України в Криму. А напередодні в Кишиневі побував міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Він і підписав з молдавським колегою Юрієм Лянке документи, згідно з якими земля під ділянкою траси, що йде з українського міста Одеса в український же місто Рені, але через територію Молдавії, відійшла у власність Україна.

Реклама:

Так що Лупу залишалося лише повідомити про це Януковичу і висловити надію на те, що багаторічні суперечки двох країн з приводу Паланки нарешті закінчаться і у відносинах Києва і Кишинева почнеться новий етап.

Лупу назвав його перезавантаженням. А молдавська громадськість звинуватила його і всю владу в зраді національних інтересів та порушенні Конституції.

Яка, до речі, забороняє відчуження території країни в будь-якому вигляді.

Жителі ж Паланки, які живуть по одну сторону української дороги, а худобу до недавніх пір пасли по іншу, звинувачують владу в тому, що тепер вони з коровами розлучені державним кордоном.

І, для того щоб пригнати корівку додому, змушені просити дозволу в українських прикордонників.

Прес-служба президента України тим часом повідомила, що на зустрічі з Маріаном Лупу у суботу Віктор Янукович "високо оцінив рішення молдавської сторони щодо прав власності України на земельну ділянку під автодорогою Одеса-Рені в районі населеного пункту Паланка".

30 червня в Кишиневі було підписано акт "визначення та закріплення на місцевості меж ділянки автомобільної дороги Одеса-Рені в районі молдавського села Паланка, а також земельної ділянки, по якій вона проходить".

Але це не перший документ, який підписувався по Паланку. Питання було вирішене ще в середині 90-х років минулого століття.

Тоді молдавани вели переговори з українцями про передачу їм 1 кілометра берега Дунаю, щоб отримати вихід в Чорному морю.

Натомість Кишинів обіцяв Києву той самий шматок траси біля села Паланка.

Переговори про це від імені України вів представник українського президента Євген Левицький.

Він розповів, що українська дорога на молдавській території - стратегічний план, що враховує перспективу об'єднання Молдови з Румунією.

У Кишиневі сподіваються отримати поблажку з боку Києва в іншому питанні. Справа в тому, що громадяни Молдавії при перетині українського кордону мають довести свою фінансову спроможність і пред'явити прикордонникам 1200 євро. Для громадян бідної країни це нереальна сума. Але, як уточнила прес-служба президента України, під час зустрічі Маріана Лупу з Віктором Януковичем такої домовленості досягнуто не було.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: