"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" не має за що модернізувати ГТС - ЗМІ

Вівторок, 12 липня 2011, 09:59

У "Нафтогазу" виникли складнощі з фінансуванням першого етапу модернізації газотранспортної системи.

Консорціум міжнародних банків переніс видачу кредиту на ці цілі як мінімум до осені, пише "Комерсант Україна".

Ще в 2009 році між Україною та ЄС була підписана так звана "Брюссельська декларація", яка передбає, що ЄБРР, Світовий банк, Європейський інвестиційний банк і Міжнародна фінансова корпорація профінансують модернізацію української ГТС на суму 1,5-2 мільярда доларів.

Однак реалізація цих планів була відкладена через затягування Києвом реформи газового сектора.

Реклама:

У лютому 2011 року міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що "Нафтогаз" повинен у липні отримати від консорціуму ЄБРР, ЄІБ і СБ 308 мільйонів доларів на проведення першого етапу реконструкції - модернізації магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

На початку червня єврокомісар з енергетичних питань Гюнтер Оттінгер заявив, що приїде в Україну для того, щоб в його присутності був зварений так званий "золотий стик" модернізованого газопроводу.

Вчора управління у зв'язках з громадськістю НАК "Нафтогаз Україна" поширило заяву про те, що компанія почне реконструкцію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород за рахунок власних коштів.

В "Нафтогазі" відмовилися пояснити, у зв'язку з чим прийнято таке рішення. Але, як розповів провідний радник ЄБРР Антон Усов, питання виділення кредиту на реконструкцію газопроводу зараз відкладено.

"Зараз структурами Єврокомісії проводиться аналіз виконання Україною закону про реформування ринку природного газу. Коли перевірка буде закінчена, залежно від її результатів ми зможемо повернутися до питання про виділення кредитів", - пояснив Усов.

У представництві Єврокомісії в Україні підтвердили, що перевірка виконання Україною умов закону почалася і триватиме до кінця вересня.

Питання про виділення кредитів може бути розглянуто лише після її завершення.

"Головна претензія - всупереч прийнятому закону зі складу "Нафтогазу" до цих пір не виділені "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування". Це ускладнює видачу кредитів", - заявило джерело видання, знайоме з ходом перевірки.

Офіційно в прес-службі Міненерго від коментарів відмовилися. Однак високопоставлене джерело в міністерстві говорить, що у "Нафтогазу" власних коштів практично немає.

За словами джерела, цього року в модернізацію, ймовірно, буде інвестовано лише 700-800 мільйонів гривень.

Нагадаємо, 2010 року НАК інвестувала в модернізацію української ГТС 1,7 мільярда гривень, а цього року розраховувала вкласти 3,1 мільярда гривень.

Виною всьому фінансові труднощі компанії. "У червні "Нафтогаз" звернувся в Міненерго і до Мінфіну, повідомивши, що за підсумками року не зможе розрахуватися з "Газпромом" за рахунок власних коштів і потребує додаткового фінансування за рахунок бюджету на суму більше 20,5 мільярдів гривень", - повідомив джерело.

У 2010 році збиток НАК досяг 21,5 мільярда гривень, а дефіцит фінансових ресурсів на початок року становив 60 мільярдів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!