"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Криза в ЄС може інфікувати Італію – ЗМІ

Понеділок, 11 липня 2011, 09:56

Президент Європейської ради Херман Ван Ромпей призначив на ранок понеділка екстрене засідання, що стосується боргової кризи в єврозоні, побоюючись, що вона може поширитися на Італію, третю найбільшу економіку регіону.

Глава Європейського центробанку Жан-Клод Тріше буде брати участь у засіданні разом з головою Єврогрупи Жан-Клодом Юнкером, президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та комісаром ЄС з економічних питань Оллі Реном.

Про це повідомили Reuters три офіційні джерела.

Представник Ван Ромпея Дірк Де Бейкер сказав: "Це координаційне, а не кризове засідання".

Реклама:

Він додав, що Італія не входить до порядку денного і відмовився говорити про предмет обговорення.

Проте два офіційних джерела повідомили агентству, що ситуація в Італії обговорюватися буде.

Переговори були організовані після різкого розпродажу італійських активів у п'ятницю, що загострило страхи про те, що Італія може стати наступною жертвою кризи.

На засіданні також буде порушено питання другої програми допомоги Греції.

Спред прибутковості між 10-річними італійськими державними облігаціями і німецькими Bunds в п'ятницю досяг максимального значення за весь термін існування євро - 2,5 процентних пункту.

Прибутковість за італійськими облігаціями піднялася до 5,28 відсотка.

Акції найбільшого італійського банку Unicredit Spa подешевшали в п'ятницю на 7,9 відсотка, частково через побоювання результатів стрес-тестів, які будуть опубліковані 15 липня.

Провідний італійський фондовий індекс впав на 3,5 відсотка.

Ринковий тиск частково викликаний високим суверенним боргом Італії і слабкою економікою, але також занепокоєннями про те, що прем'єр-міністр Сильвіо Берлусконі, ймовірно, намагається підірвати позиції міністра фінансів Джуліо Тремонті, що домагається серйозного скорочення витрат з метою взяття під контроль дефіцит бюджету.

"Ми не можемо допустити, щоб продовжувалися такі дні, як п'ятниця, - сказав високопоставлений чиновник з ЄЦБ. - Ми дуже турбуємося за Італію".

Нагадаємо, 9 липня 2011 Міжнародний валютний фонд, як очікувалося, схвалив виділення чергового траншу Греції, яка переживає значні економічні труднощі.

Обсяг траншу - 3,2 мільярда євро, цього місяця ці кошти будуть перераховані Греції як частина загального пакету допомоги розміром у 110 мільярдів євро, призначеного для обслуговування державних боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!