Порошенко купив виробника крохмалю в Німеччині

Понеділок, 11 липня 2011, 09:20

Компанія Interstarch GmbH придбала завод з виробництва модифікованого крохмалю з пшениці в німецькому місті Цайц.

За даними видання "Комерсант Україна", Interstarch пов'язана з українцем Петром Порошенком.

Підприємство обійшлося інвесторам в 35 мільйонів євро, ще 3,5 мільйона євро компанія витратить на запуск виробництва, запланованого на вересень.

У його прес-службі дану інформацію не підтвердили, але і не спростували. У компанії "Інвестиційний Капітал Україна", що брала участь в операції, також не прокоментували цю інформацію.

Реклама:

Фактично підприємство було куплено з дисконтом - його балансова вартість становить  понад 59 мільйонів євро.

Завод був побудований в 2010 році компанією Food Retail & Production CS GmbH, яка інвестувала в нього 50 мільйонів євро, говориться в проектній документації інжинірингової компанії Linde Engineering.

Заплановані потужності підприємства - переробка 120 тисяч тонн пшениці на рік.

За словами директора інвестиційно-банківського підрозділу ІК "Інвестиційний Капітал Україна" Володимира Демчишина, в результаті конфлікту між інвестором і генпідрядником завод протягом півроку не вводився в експлуатацію.

На цій підставі була ініційована процедура банкрутства підприємства, а потім його виставили на відкриті торги.

Європейський ринок крохмалю за підсумками 2010 року становив 4,8 мільйона тонн, для порівняння: український - всього 300 тисяч тонн.

Модифікований крохмаль використовується для виробництва паперу, будматеріалів, лаків, харчових добавок, кондитерських виробів.

Ціна за тонну крохмалю в Україні - 500 доларів, в Європі - 500-550 євро.

Порошенко вже належить один з найбільших виробників крохмалю в Україну - Дніпровський крохмало-патоковий комбінат.

"Обсяг, який виробляє комбінат, неможливо реалізувати на внутрішньому ринку, тому частина крохмалю йде на експорт", - говорить директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка.

За його підрахунками, з придбанням німецьких активів Порошенко стає одним з найбільших виробників крохмалю і патоки в ЄС.

Експортувати крохмаль з України на цей ринок, на його думку, менш вигідно - в Європейському союзі діють митні збори - 160 євро за тонну.

На початковій стадії Interstarch намір близько 80% продукції реалізовувати в країнах Євросоюзу, решту - в Росії та Україні. Компанія розраховує вийти на обсяг виробництва 65 тисяч тонн крохмалю на рік.

Зараз ведуться переговори із споживачами про укладення контрактів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!