"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗВТ з Європою підвищить інвестиційну привабливість України?

Неділя, 10 липня 2011, 16:31

Підписання Україною угоди про зону вільної торгівлі з ЄС позитивно вплине на інвестиційну привабливість України і змінить стан речей у цій галузі.

Таку думку висловив керуючий партнер компанії Ernst & Young Олексій Кредісов, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Західний менеджмент добре розуміє правила гри в Європі, в ЗВТ, тому для них Україна стане більш передбачуваною і більш зрозумілою. Для російських інвесторів ситуація зміниться, тому що наявність плацдарму для свого бізнесу і капіталу, який має вільну торгівлю з таким глобальним ринком, як Європа - це великий плюс для російських інвесторів", - упевнений він.

"По-друге, саме по собі підписання Україною угоди про ЗВТ з Європою говорить про те, що великий привабливий ринок України стає ще більш перспективним, ще більш зрозумілим. Виграють і російські, і західні інвестори ", - упевнений Кредісов.

Реклама:

Експерт також зазначив, що з різних висловлювань інвесторів і по різних рейтингів, рівень оцінки інвестиційного клімату України дуже низький.

"Ще немає перегляду торішніх рейтингів, які досить жалюгідні, треба дочекатися і подивитися, але я не думаю, що ми побачимо кардинальні зміни. Рейтинг інвестиційної привабливості, який відстежує ЄБА, кілька кварталів стояв на місці, а в останній квартал зменшився, про що було сказано під час зустрічі інвесторів з президентом в рамках Ради інвесторів України. Особливих змін з точки зору легкості ведення бізнесу немає. Можливо, це пов'язано з тим, що низка реформ, які спрямовані на поліпшення інвестиційного клімату України, ще не були відчуті бізнесом на ділі", - зазначив він.

Разом з тим, Кредісов вважає, що інвестори почали ставитися до Україна позитивніше.

"Ставлення інвесторів до Україну покращився, тому що відносно країни, у якої ВВП за період кризи зменшився на 15%, інвестори, особливо короткострокові і портфельні, які переказують гроші швидко з одного регіону в інший, з однієї галузі в іншу, очікують, що ВВП буде рости. Відповідно, вони хочуть скористатися цим зростанням. Кон'юнктура на українські сільськогосподарські товари, зернові, хімічну промисловість, металургію досить позитивна. Попит та ціни на ці товари ростуть. Інвестор на це реагує позитивно", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше влада пообіцяла встановити постійний діалог з інвесторами.

Для цього пленарні засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів зроблять щорічними, а в перерві між засіданнями будуть працювати експертні групи.

"Таким чином, безперервний, постійний діалог між владою та інвесторами буде підтримуватися", - пообіцяв виконавчий секретар ради, радник президента Андрій Гончарук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!