Антикорупційний закон набув чинності

П'ятниця, 1 липня 2011, 10:31

Антикорупційний закон набув чинності, крім статей 11 і 12, набуття чинності яких передбачено із січня 2012 року.

Стаття 11 закону передбачає спеціальну перевірку відомостей про осіб, які претендують на заняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, крім кандидатів у президенти, у депутати Верховної ради, місцевих рад і в мери, повідомляє агентство "Українські новини".

Стаття 12 визначає здійснення фінансового контролю, зокрема щорічне подання декларацій про доходи до 1 квітня особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у тому числі президентом, членами Кабінету міністрів, депутатами Верховної ради, суддями, держслужбовцями та ін.

Відповідно до закону, особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, заборонено використовувати свої службові повноваження і пов'язані з цим можливості з метою одержання неправомірної переваги або у зв'язку із прийняттям обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе або інших осіб, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю.

Реклама:

Також цим особам заборонено входити до складу органу управління або спостережної ради підприємства або організації, яка має на меті одержання прибутку.

Зазначеним особам також заборонено безпосередньо або через інших осіб одержувати подарунки від юридичних або фізичних осіб за рішення, дії або бездіяльність в інтересах дарувальника або якщо дарувальник перебуває в підпорядкуванні такої особи.

Президентові, членам Кабміну, генеральному прокуророві, голові Нацбанку та низці інших вищих державних посадових осіб заборонено мати в безпосередньому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути безпосередньо підлеглими у зв'язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

За здійснення корупційних правопорушень всі зазначені вище категорії осіб притягають до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

Верховна рада прийняла антикорупційний закон 7 квітня, 7 червня його підписав президент Віктор Янукович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!