Азарову нагадали: з Росією неможливо судитися

Середа, 8 червня 2011, 14:16

Уряд Азарова не наважиться на позов до Росії у Стокгольмський арбітраж щодо газових контрактів 2009 року.

Таку думку висловили колишній представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський та голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи підсумки переговорів прем'єр-міністрів України та Росії Миколи Азарова і Володимира Путіна, повідомляє агентство УНІАН.

"Я думаю, що влада не відважиться. З росіянами краще не судитися, а домовлятися. Це давно зрозумів увесь світ", - сказав Соколовський.

"Є дві альтернативи: з Росією можна або домовлятися, або воювати. Україні друга альтернатива ніяк не підходить, тому перший варіант - домовлятися - це є майже єдиний варіант", - упевнений він.

Реклама:

За словами Соколовського, міжнародне право розглядає такі контракти як домовленість господарюючих суб'єктів.

"Треба дуже детально собі усвідомити, що контракти виписані таким чином, що як би ми їх не трактували, все одно з точки зору міжнародного права це контракти між господарюючими суб'єктами, де відмітаються всілякі там урядові чи політичні домовленості. Контракти з точки зору міжнародного права - абсолютно на стороні росіян", - вважає експерт.

Водночас Фесенко не виключив можливості звернення до Стокгольмського арбітражу у разі зміни керівництва Кабінету міністрів.

"Можна переводити цей конфлікт в іншу площину, підштовхувати росіян. Але Азаров на це не піде. Це залежить від того, хто буде новим прем'єр-міністром. Там можна буде трохи інакше оцінити ситуацію. Я думаю, що судовий розгляд - це крайній варіант. І скоріше ні, ніж так. Але я б не давав стовідсоткової гарантії", - зазначив він.

"Що стосується Стокгольмського арбітражу - тут є і ризики, і слабка позиція української сторони. Краще домовлятися", - переконаний Фесенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!