НБУ прагне сам обмежувати валютне кредитування

Вівторок, 7 червня 2011, 18:44

Національний банк (НБУ) просить парламент зняти з нього законодавче обмеження щодо регулювання розміру резервування під валютні кредити.

Відповідний законопроект НБУ зареєстрований у парламенті. 

В документі пропонується внести зміни до законодавства, яким передбачено, що центральний банк зобов'язаний встановлювати коефіцієнт резервування під валютні кредити позичальникам, які не мають джерел надходження валютної виручки, в розмірі не більше 3%.

На думку авторів законопроекту, ця норма є неконституційною і перешкоджає належному виконанню НБУ повноважень щодо забезпечення стабільності національної грошової одиниці та банківської системи.

Реклама:

В Нацбанку наголошують, що саме регулятор в законі про НБУ наділений правом визначати розміри, порядок формування і використання резервів банків для покриття можливих втрат за кредитами.

В документі зазначається, що після зняття мораторію на видачу кредитів в іноземній валюті фізичним особам, які не займаються підприємницькою діяльністю, ситуація може стати критичною.

Існуюча норма позбавить можливості реагування з боку НБУ на ризиковану ситуацію в банках, підкреслюють автори.   

Нацбанк нагадує, що 2008 року з метою мінімізації наслідків фінансово-економічної кризи, було підвищено коефіцієнт резервування за валютними кредитами для позичальників, що не мають джерел надходження іноземної валюти до 100%.

При цьому навіть за кредитними операціями у національній валюті встановлено коефіцієнт резервування на рівні 5% і 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!