"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд хоче вирішити свої проблеми за рахунок акцизів на бензин - експерт

Вівторок, 7 червня 2011, 11:42

Кабінет міністрів 6 червня подав до парламенту законопроект про збільшення акцизу на бензин.

Голова Комітету економістів Андрій Новак в інтерв'ю Deutsche Welle пояснив цей крок уряду тим, що у Кабміна дійсно лишилося дуже мало джерел для наповнення бюджету і він "оподатковує ті товари та послуги, від яких українці не можуть відмовитися".

Крім автомобільного палива, економіст назвав серед таких "товарів" ще комунальні тарифи.

Наслідком збільшення акцизу на пальне, за словами Новака, стане зростання ціни бензину, яке "спровокує ланцюгову реакцію" й потягне за собою зростання цін на всі інші товари та послуги.

Реклама:

"Транспортні послуги містять дуже велику частку в собівартості продуктів харчування. Тому наступним після підвищення цін на пальне буде зростання цін на продукти харчування та інші товари, в яких транспортування складає вагому частку собівартості", - упевнений він.

Новак нагадав, що частка транспортних видатків, а отже, й ціни бензину, складає в структурі ціни продуктів харчування 30-40%.

Раніше незалежні експерти зійшлися на думці, що ціна бензину в Україні з урахуванням діючої знижки на акциз мала б складати не більше 7 гривень за літр.

Натомість представники компаній з виробництва пального вважають економічно обґрунтованою ціну близько 10 гривень за літр.

Як повідомлялося, акцизний податок на нафтопродукти уряд переглянув у межах зобов'язання "щорічно до 1 червня переглядати ставки оподаткування з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції".

Кабмін пропонує збільшити акциз на 8,9%. Але з огляду на діючі до 31 липня знижки ставки акцизу на бензин з 182 євро за тонну до 132 євро, це означатиме зростання у півтора рази - бензиновий акциз сягне 198 євро за тонну.

У пояснювальній записці уряд обґрунтовує збільшення акцизу "забезпеченням відповідності ставок податків і зборів інфляційним процесам в економіці" і зазначає, що це "дозволить отримати додаткові надходження до бюджету України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: