Росія хоче більше грошей за добудову Хмельницької АЕС

Понеділок, 6 червня 2011, 19:50

Росія хоче зробити жорсткішими умови кредитування добудови третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Про це агентству УНІАН повідомило поінформоване джерело.

За словами співрозмовника агентства, Росія хоче замінити державні кредити для добудови цих двох блоків на кредити комерційних банків, які набагато дорожчі.

"За першим варіантом ми, якби узяли в кредит, наприклад, мільярд, повинні повернути на 20-30% більше, а нові умови практично потроюють відсотки. Узявши мільярд, ми змушені будемо повернути два", - повідомив співрозмовник.

Реклама:

Він зазначив, що  через ускладнення переговорів це питання планується винести на рівень голів урядів двох країн.

Також, зазначив співрозмовник, Україні дотепер не надані звіти щодо розв'язання питань безпеки, вимоги на які посилилися після аварії на АЕС "Фукусіма-1".

Як відомо, 9 червня 2010 року Кабінет міністрів і уряд Російської Федерації підписали рамкову угоду про добудову 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсязі, необхідному для проектування, будівництва і введення в експлуатацію блоків, зокрема для оплати послуг і товарів, які поставляються з РФ в Україну

Раніше повідомлялося, що українську "НАЕК "Енергоатом" не влаштовують запропоновані Сбєрбанком РФ умови надання кредиту на 1 мільярд доларів на проведення першочергових робіт для будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: