"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри кажуть, що НБУ заганяє їх у "борговий кут"

Понеділок, 6 червня 2011, 18:24

Асоціація банків звернулася до Ради НБУ для надання можливості банківським установам збільшувати регулятивний капітал до 120 мільйонів гривень протягом п'яти років.

Про це повідомляє пре-служба Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз".

В УКБС вважають, що розв'язання цієї проблеми унеможливить "штучну консолідацію національної банківської системи".

У 2010 році НБУ видав постанову, що зобов'язала банки менш ніж за 1,5 роки - до 1 січня 2012 року - збільшити регулятивний капітал до 120 мільйонів гривень. Одночасно, невеликим банкам до моменту зростання капіталу заборонили збільшувати депозитний портфель фізосіб.

Реклама:

У той же час, Верховна рада прийняла зміни до закону "Про банки і банківську діяльність", відповідно до яких регулятивний капітал банку не може бути меншим ніж статутний. Його цим же законом встановлено у розмірі 120 мільйонів гривень.

При цьому закон надає банкам 5 років - до 2016 року - для виконання вимоги щодо нарощення статутного та регулятивного капіталів.

"Однак, незважаючи на це, НБУ у травні 2011 року висунув вимогу із нереальними для 20% банків термінами - до кінця поточного року наростити регулятивний капітал до 120 мільйонів гривень", - зазначає прес-служба УКБС.

Також Нацбанк вимагає негайно розробити та подати до НБУ план капіталізації із зазначенням конкретних заходів нарощення капітальної бази та строків їх виконання.

При цьому, регулятор попередив про застосування заходів впливу до банку та його керівників у разі невиконання цих вимог.

"УКБС вважає таку позицію регулятора необ'єктивною як з юридичної, так і з економічної точки зору. Адже, НБУ рекомендує банкам здійснити термінове нарощення регулятивного капіталу, в тому числі шляхом залучення субординованого боргу", - наголошується в повідомленні.

"Нарощення капіталу фінустанов за рахунок субборгів погіршить прибутковість банківської системи. Оскільки цей ресурс є платним, що призводить до додаткових витрат фінустанов, і замість спрямування прибутку до капіталу, банки будуть змушені сплачувати відсотки за користування субкредитом", - підкреслює прес-служба УКБС.

На думку банкірів, це "повністю нівелює економічний ефект від впровадження вимоги щодо збільшення регулятивного капіталу, оскільки банки позбавляються можливості збільшувати капітал за рахунок рекапіталізації прибутку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!