"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна і Молдова продовжують сперечатися з допомогою СОТ

Понеділок, 6 червня 2011, 09:21

У середині червня орган з вирішення суперечок СОТ планує розглянути створення відразу двох робочих груп: з претензіями України щодо дискримінаційного справляння Молдовою екологічного збору і претензіями до України, що стосуються різного оподаткування бренді.

Раніше Молдова подала заяву про включення до порядку денного наступного засідання органу, яке відбудеться 17 червня, питання про створення експертної групи щодо спору з Україною (щодо дискримінаційного акцизного збору), нагадує газета "Комерсант-Україна".

Водночас, співрозмовник видання в українському Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) відзначив, що формальних причин для вирішення суперечки за допомогою залучення експертів СОТ немає: країни провели офіційні консультації, після чого молдовська сторона взяла час на роздуми.

Україна ще 17 лютого зареєструвала в секретаріаті СОТ запит на офіційні консультації з Молдовою щодо справляння імпортного збору за забруднення навколишнього середовища у розмірі 0,8-3 лея (0,52-1,95 грн.) за упаковку товару із пластику й упаковку Tetra Pack ( за винятком молочної продукції).

Реклама:

Після невдалих спроб домогтися проведення консультацій Україна звернулася до органу з вирішення суперечок СОТ із проханням створити групу експертів для вирішення конфлікту.

У травні цього не було зроблено через вето молдавської сторони.

При цьому ще 3 березня Молдова звинуватила Україну в дискримінації імпорту бренді.

З 1 січня ставку акцизу на український коньяк становить 20 гривень за літр стопроцентного спирту, на бренді (включаючи молдавську продукцію "Дивина") - 42,12 гривні за літр спирту.

Молдавська сторона направила заяву до СОТ 1 червня, а вже наступного дня перший віце-прем'єр-міністр економіки Молдови Валеріу Лазер звернувся до українського колеги Андрія Клюєва з листом.

Лазер запропонував Україні виключити з порядку засідання органу з вирішення суперечок СОТ питання вирішення спору з екологічного збору, оскільки уряд вже опрацьовує зміни до законодавства.

Однак Україна відмовилася йти на поступки.

Співрозмовник видання розповів, що Кишинів натомість не запропонував ні дату проведення консультацій з цікавого Києву питання, ні проект змін, що готуються до законодавства, про який говорив Валеріу Лазер.

Тому позиція України залишається незмінною: питання створення експертної групи з екологічного збору має бути підняте на засіданні органу з вирішення суперечок СОТ 17 червня.

"У разі початку та суттєвої активізації двостороннього переговорного процесу українська сторона залишає за собою право відкликати відповідний пункт з порядку засідання органу", - сказав співробітник МЕРТ, зазначивши невизначеність позиції України у коньячному конфлікті.

"За логікою, ми маємо право один раз ветувати заявку Молдови. Остаточне рішення з цього приводу ще не ухвалене, але такий крок виглядає цілком логічним, оскільки можливості вирішення спору в двосторонньому режимі не були вичерпані", - додав співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: