"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Білорусі дозволили платити податки в доларах

Субота, 4 червня 2011, 12:13

Уряд Білорусі до 10 червня підготує проект указу президента, який дозволить сплачувати податки, збори і мита в іноземній валюті.

Це передбачено раніше засекреченим планом дій уряду в умовах девальвації офіційного курсу білоруського рубля, повідомляє "Інтерфакс-Захід".

План дій також передбачає скасування пільг із продажу іноземної валюти. Нині за рішенням президента Білорусі діє низка індивідуальних пільг для найбільших експортерів у вигляді звільнення від обов'язкового продажу частини валютної виручки (30%).

В рішенні уряду сказано, що скасування пільг дозволить розширити доступ бізнесу до придбання інвалюти для обслуговування боргу зовнішнього корпоративного.

Відповідний указ президента Білорусії повинен бути підготовлений до 15 червня, сказано в документі.

Реклама:

Протягом 2011 року влада планує поетапно підвищувати ставки акцизів на алкогольну продукцію та тютюнові вироби до рівня, що діє в Російській Федерації. Паралельно уряд має намір підвищувати закупівельні ціни на сільгосппродукцію з урахуванням зростання цін на продовольство в роздробі.

Серед фінансових заходів до 1 липня має бути підготовлений проект указу, яким дефіцит республіканського бюджету буде скорочено удвічі - з 3% ВВП до 1,5% ВВП.

Нарівні з цим уряд Білорусії планує обмежити чисте емісійне кредитування держпрограм у 2011 році в розмірі не більше 4% ВВП.

Очікується також скорочення обсягів введення та фінансування житлового будівництва. Фінансування обсягів будівництва житла має бути забезпечено неемісійними джерелами.

Фінансування державної інвестиційної програми на 2011 рік буде скорочене на 30%, при цьому місцевим органам влади будуть надані повноваження на розподіл фінансових ресурсів і вишукування додаткових позабюджетних джерел фінансування.

З урахуванням різкого зростання інфляції в Білорусі уряд країни має намір в три етапи підвищити розміри трудових пенсій. Крім того, будуть збільшені розміри стипендій для безробітних.

У документі також викладено низку заходів щодо нарощування експорту білоруської продукції. Зокрема, білоруським міністерствам і відомствам уряд наказує постійно нарощувати обсяги експорту за рахунок збільшення обсягів виробництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: