Вашингтон назвав Україну стабільною державою

Четвер, 30 червня 2011, 10:41

Афганістан та Ірак, де, з точки зору офіційного Вашингтона, триває "будівництво демократії", входять до першої десятки найбільш нестабільних країн світу.

У новому глобальному індексі "недієздатних держав", складеному журналом Foreign Policy і громадською організацією "Фонд миру", їм відведено, відповідно, сьома і дев'ята позиції, передає "Дело" з посиланям на NEWSru.com.

Разом з ними до числа країн, яким, на думку укладачів індексу, загрожує державний колапс, входять: Сомалі, Чад, Судан, Демократична Республіка Конго, Гаїті, Зімбабве, Центральноафриканська Республіка і Кот-д'Івуар.

У порівнянні з попереднім списком, в новому сталися лише незначні перестановки.

Реклама:

Серед пострадянських держав найгірші показники - у Киргизії, де, на думку укладачів індексу, триває "революція". У нинішньому списку країні відведено 31-е місце проти 45-го роком раніше.

З іншого боку, Грузія, переставлена з 33-го місця відразу на 47-е, підноситься як чемпіон по поліпшенню позицій за рік.

В "тривожної зоні" залишаються Таджикистан і Узбекистан - 39-40-е місця.

Росія поставлена ​​на 82-у сходинку проти 80 торік. Своє нинішнє місце в американському списку країна поділяє з Білоруссю.

Для порівняння, Китаю відведена 72-а позиція, Індії - 76-а, Казахстану і Україна - відповідно, 107-а і 110-я, а США - 158-я.

Взагалі, за словами авторів, в першій десятці найбільш нестійких держав протягом семи років "тасуються", як карти в колоді, одні і ті ж 15 країн. Індекс випускається з 2005 року.

У нинішньому році Гаїті і Кот-д'Івуар витіснили з першої десятки Гвінею і Пакистан.

Але загальна незавидна "пальма першості" четвертий рік поспіль залишилася за Сомалі - через триваючу в цій країні громадянську війну, а також такого волаючого прояву безвладдя і беззаконня, як піратство.

Як і більшість подібних досліджень, рейтинг претендує на науковий підхід. Його укладачі стверджують, що брали до уваги цілий ряд ключових показників дієздатності держав - від демографічної динаміки і результату біженців до економічної нерівності усередині країни, криміналізації, впливу служб безпеки і роз'єднаності регіональних еліт.

Цікаво, що найгостріша фінансово-економічна криза, пережита останнім часом низкою країн на так званій "периферії зони євро", не надто позначається на їх дієздатності в очах укладачів переліку.

Ірландія займає більш ніж почесне 171-е місце, Португалія - ​​163-е, Греція - 143-е. А найвищі показники в новому списку - у Фінляндії, Норвегії та Швеції - відповідно, 177-175-е місця.

Ще одна знакова подія останнього часу - так звана "арабська весна". Тут теж з оцінками не все ясно.

Досить сказати, що у Тунісу та Лівії показники державної стійкості дуже високі - відповідно, 108-е і 111-е місця.

У Єгипту та Сирії позиції гірше - 45-е і 49-е місця, але вони, за оцінками американських аналітиків, поліпшуються.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!