Олігархізація української економіки перевищує 70% - Данилишин

Понеділок, 27 червня 2011, 14:26

Однією з основних економічних і структурних диспропорцій, які накопичилися в українській економіці ще до початку світової фінансової кризи і лише загострилися в 2009-2010 роках є критичний рівень олігархізації економіки.

Про це пише екс-міністр економіки, академік НАН України Богдан Данилишин у своєму матеріалі виданню DT.UA.

За його словами, критичний показник рівня олігархізації економіки України - концентрації основних структуроформуючих сфер під контролем кількох ФПГ перевищує 70%.

"Такого немає у жодній цивілізованій країні світу. За роки незалежності з України у чотири-п'ять разів більше вивезено коштів, ніж вкладено в неї різними шляхами", - пише Данилишин.

Реклама:

Як показують дослідження вчених НАН України, відзначає екс-міністр, за останні 15 років відбулася стрімка стратифікація в минулому однорідного суспільства.

"Хибний шлях приватизації викликав формування власника, націленого на примноження багатства не внаслідок відтворювального виробничого процесу, а в результаті нових перерозподільних актів, у тому числі з джерел державного бюджету", - підкреслює Данилишин.

Нечисленна група привласнила значну частину суспільного багатства, а більшість змушена працювати за мізерну заробітну плату, яка не тільки не дозволяє придбати житло, автомобіль, але і не забезпечує нормального відтворення робочої сили, а отже, не зацікавлює у результатах праці, констатує екс-міністр.

"Отже, поряд з неефективним власником став неефективним працівник", - резюмує він.

У той же час, заробітна плата не стала рівнем оцінки праці, а її продуктивність далека від існуючих потреб.

Сформовані стереотипи поведінки власника і робітника, дуже далекі від потреб налаштування ефективного виробництва.

Це є однією з найбільш фундаментальних проблем організації економіки, яка вкрай важко піддається вирішенню, пише Данилишин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: