"Північний потік" не залишить українську ГТС порожньою - експерт

Четвер, 23 червня 2011, 11:44

Україна може збільшити власний видобуток газу в найближчі п'ять років на 3 млрд. кубометрів, порівняно з 2010 роком, - до 23 млрд. кубометрів.

Таку думку висловив екс-міністр палива й енергетики Юрій Продан в інтерв'ю журналу Weekly.ua.

При цьому, за його словами, перш за все необхідно використати потенціал морського шельфу, адже на суші запаси вуглеводнів практично виснажені.

"Зрозуміло, що для нарощування видобутку - придбання устаткування, буріння свердловин - необхідні значні кошти. У нашій країні підприємств, які можуть здійснити такі інвестиції, дуже мало. Приватних, мабуть, взагалі немає. А "Нафтогаз", попри його нинішній фінансовий стан, може впоратися з цим завданням", - відзначив Продан.

Реклама:

"Наприклад, якщо плани з виходу держкомпанії на IPO будуть здійснені, вона одержить добре джерело коштів як для збільшення видобутку газу, так і для модернізації газотранспортної системи", - пояснив він.

На думку Продана, потужні компанії зі світовим іменем також здатні на інвестиції в газову галузь, але для цього необхідно розробити відповідну законодавчу базу з аукціонним принципом допуску до розробки ресурсів, що створює рівні умови для всіх компаній.

Разом з тим екс-міністр висловив думку, що розраховувати на вагому роль нетрадиційного газу, як і інші альтернативні джерела енергії в загальному енергобалансі країни найближчим часом не варто.

"У найближчі п'ять років їх частка в енергобалансі навряд чи перевищить 7-10%. Адже розвиток альтернативних джерел вимагає величезних капіталовкладень, більших, ніж потрібно для купівлі того ж газу", - вважає Продан.

Водночас, він не погодився з твердженням представників російської влади про те, що потреба в транзиті газу українською газотранспортною системою відпаде після запуску Північного і Південного потоків.

"Наша ГТС не простоюватиме. Після запуску "Північного потоку" Україна може втратити до 25-30 млрд. кубометрів транзиту, при цьому подальше зниження обсягів залежатиме від термінів будівництва "Південного потоку" і зростання споживання газу в Європі. Наша ГТС збереже транзит газу на рівні не менш як 60 млрд. кубометрів газ", - відзначив Продан.

"При цьому в умовах економічно обґрунтованого тарифу на транзит газу і реформування НАК "Нафтогаз України" за європейськими стандартами наша ГТС нормально функціонуватиме і модернізуватиметься", - підсумував екс-міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: