ЄС рекомендує заборонити приватні інвестиції в держшахти

Середа, 22 червня 2011, 17:50

Група експертів проекту TACIS "Програма підтримки вугільного сектору" рекомендують Кабінету міністрів не дозволяти внесення приватних інвестицій у державні вуглевидобувні підприємства до їх приватизації.

Про це сказано в презентації проекту підсумкового документа - генерального плану - "Програми підтримки вугільного сектору", текст якого мають "Українські новини".

Експерти рекомендують уряду залучити для здійснення приватизації міжнародні банки й великі консультаційні організації, а також установити з донорами контакти для залучення необхідного фінансування.

Крім того, вони вважають, що перед приватизацією необхідно відокремити від шахт неключові активи - місцеву інфраструктуру водопостачання, централізованого опалення, об'єкти культурного призначення тощо, а також створити юридично незалежні вугільні компанії.

Крім того, експерти констатують необхідність списання боргів перед держшахтами у разі їх наявності.

Експерти також рекомендують Кабміну вивчити можливість приватизації держшахт шляхом їх ліквідації.

За їх прогнозами, витрати держави з підготовки однієї шахти до приватизації в рамках рекомендованої програми приватизації можуть становити близько 3,5 мільйона гривень або всього 280 мільйонів гривень.

Експерти вважають, що для підвищення ефективності процесу приватизації необхідно створити агентство з приватизації стратегічних об'єктів або ж новий підрозділ у структурі Фонду державного майна.

Програма підтримки вугільного сектору виконується з вересня 2008 року в рамках меморандуму між Україною і Європейським Союзом від 2005 року про співробітництво в енергетичній сфері.

Проект фінансується за рахунок коштів ЄС і впроваджується консорціумом на чолі з компанією Human Dynamics (Відень, Австрія).

Основна мета проекту - допомога уряду України у впровадженні реформи вугільного сектору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: