У "Нафтогазі" не втрачають надію домовитися із "Газпромом"

Вівторок, 21 червня 2011, 14:34

НАК "Нафтогаз України" розраховує на досягнення компромiсу з ВАТ "Газпром" у переговорах щодо питань цiноутворення на росiйський природний газ i гарантiй обсягiв його транзиту територiєю України.

Про це заявив голова держхолдингу Євген Бакулiн пiд час виступу на дев'ятому росiйському нафтогазовому конгресi у Москвi, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Бакулiн назвав цiну природного газу, яку розраховують за формулою, зафiксованою в пiдписаних попереднiм урядом контрактах, завищеною, наголосивши при цьому, що оптимiзацiя цiноутворення на iмпортований природний газ є основним завданням держхолдингу.

Як повiдомлялося, згiдно з пiдписаними в сiчнi 2009 року росiйсько-українськими газовими контрактами на перiод до 2020 року, цiна iмпорту росiйського газу розраховується за формулою, що враховує змiну цiн на мазут i газойль у попереднi дев'ять мiсяцiв.

Реклама:

При цьому як базову цiну було обрано цiну в 450 доларів за тисячу кубометрів, яка, на думку переважної бiльшостi українських експертiв, значно перевершує цiни постачань росiйського газу для iнших країн Європи, хоча в цiнi газу для Українi вiдсутня плата за транзит.

Українська сторона пропонує внести низку змiн до чинного контракту в частинi змiни базової цiни газу, включення до контракту знижок, залежно вiд обсягу закупленого газу, i сезонних знижок.

Також запропоновано внести змiни до складової формули цiни газу для України, яка наразi прив'язана до газойлю, який в енергобалансi країни не застосовується.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбiльшi нафтогазовидобувнi пiдприємства країни, є монополiстом з транзиту i зберiгання природного газу в пiдземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровiдним транспортом територiєю України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!