У Москві натякнули, як Україні сподобатися "Газпрому"

Вівторок, 21 червня 2011, 12:37

Україна і РФ не до кінця використовують потенціал своїх ГТС для транспортування газу до Європи.

Про це заявив президент Російського газового товариства (РГТ), віце-спікер Держдуми Росії Валерій Язєв на зустрічі експертів РГТ і Національної газової спілки України, повідомляє агентство УНІАН.

"Сьогодні існує істотний невикористаний потенціал газотранспортних систем Росії і України для здійснення подачі газу до країн Євросоюзу. І в спільних інтересах обох країн стимулювати зростання споживання газу в Європі і задовольняти цей попит", - сказав Язєв.

Досягнення цілком очевидних економічних цілей, на думку парламентаря, ускладнюється деякими політичними чинниками і нестабільністю правового поля у Європі в цілому.

Реклама:

На його думку, пріоритетними завданнями в енергетичних стратегіях Росії і України повинні бути енергозбереження і підвищення енергетичної ефективності.

"Газова галузь є як об'єктом, так і інструментом енергоефективності. І ми чудово розуміємо, наскільки важливо знижувати енергетичні витрати на транспортування природного газу і наскільки близькі технічно наші можливі рішення. Очевидною є необхідність співпраці в дегазації вугільних пластів і корисному використанні одержуваного при цьому метану", - сказав він.

Язєв також назвав хорошою галуззю для співпраці використання природного газу як моторного пального.

На його думку, основними темами до кінця цього року і на 2012 рік є розширення розробок в області транспорту газу, оптимізація витрат на його транспортування і зберігання, зниження викидів парникових газів.

Язєв також вважає, що корисним є і розповсюдження позитивного досвіду кращих підприємств газової галузі, особливо в області інноваційного розвитку.

Спільними зусиллями російських і українських експертів може бути виконаний аналіз програм і проектів модернізації об'єктів газового транспорту, особливо на маршруті поставок російського газу через Україну до країн Євросоюзу, вважає він.

Віце-спікер підкреслив, що газовим галузям Росії і України доведеться працювати в умовах змінного політико-правового поля.

У Росії розробляються нові законопроекти і нормативно-правові акти, уточнюється Генеральна схема розміщення об'єктів газової галузі.

Російські учасники газового ринку уточнюють свої стратегії в умовах набуття чинності в Євросоюзі "третім енергетичним пакетом".

Правові умови для енергетики України також змінюються під впливом низки міжнародних зобов'язань, зокрема щодо Енергетичного співтовариства, і законів, що приймаються, додав він.

За підсумками зустрічі Язєв і голова НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін підписали меморандум, до якого ввійшли пропозиції, висловлені експертами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: