Китай займеться калійними добривами в Калушi

Понеділок, 20 червня 2011, 19:31

Україна i Китай пiдписали комерцiйний контракт на реконструкцiю заводу калiйних добрив "Орiана" у Калушi, Iвано-Франкiвська обл., що не працює з 2002 року.

Про це повiдомила прес-служба першого вiце-прем'єра Андрiя Клюєва.

З китайської сторони документ пiдписали iнженерна компанiя Wuhuan Engineering Co. Ltd, з української - пiдприємство з iноземними iнвестицiями "Кiтпред" та Iвано-Франкiвська облдержадмiнiстрацiя.

Як повiдомляє "Інтерфакс-Україна", в квiтнi 2011 року Державний експортно-iмпортний банк Китаю, Wuhuan Engineering, ПII "Кiтпред", Мiнприроди України та Iвано-Франкiвська облдержадмiнiстрацiя пiдписали рамкову угоду про створення виробництва безхлорних калiйних добрив у Калушi (Iвано-Франкiвська обл.) на базi непрацюючого ВАТ "Орiана".

Реклама:

Дочiрнє пiдприємство "Калiйний завод" ВАТ "Орiана" створено в 1999 роцi на базi заводу калiйних добрив ВАТ "Орiана", введеного в експлуатацiю в 1967 роцi з метою розробки Калуш-Голинського родовища калiйних солей та їхньої комплексної переробки.

Проектна потужнiсть заводу - 499,2 тисячі тонн калiмагнезiї на рiк. Основною продукцiєю заводу були сульфатнi форми калiйних добрив (калiмагнезiя) та каїнiт - подвiйна сiль калiю i магнiю.

До 1996 року завод працював рентабельно, а в жовтнi 2001 року, через важке фiнансове становище, випуск калiмагнезiї галургiйним методом було зупинено.

Восени 2010 року уряд заявив про плани реорганiзувати ДП, передавши його в пiдпорядкування владi областi, а потiм провести тендер на залучення iнвесторiв, щоб вiдновити виробництво протягом двох рокiв.

За даними мiської влади Калуша, запасiв калiйних руд досить для виробництва добрив протягом 100 рокiв.

ПII "Кiтпред" створено громадянином Китаю в 2000 роцi, який потiм став громадянином України.

Компанiя займається торгiвлею китайськими автомобiлями та автотоварами. У 2009 роцi її чистий дохiд зменшився у 102,5 разу - до 8,14 мільйона гривень, а чистий збиток становив 3,29 мільйона гривень порiвняно з чистим прибутком 171,21 гривні роком ранiше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: