Україна "завалить" Росію яблуками

Четвер, 2 червня 2011, 10:00

За останні три роки Україна значно збільшила обсяги експорту яблук, істотно знизивши обсяги імпорту.

Усього за один сезон 2010/11 років ввезення яблук в Україну скоротилось більш ніж удвічі, пишуть "Экономические известия".

Зокрема, до березня Україна взагалі практично не імпортувала яблука, активно їх експортуючи на російський і білоруський ринки.

Такі дані наводить керівник проекту "Агроогляд: овочі та фрукти" Андрій Ярмак.

Реклама:

Як відзначає експерт, за підсумками 2010 року Україна увійшла до четвірки найбільших постачальників яблука на ринок Росії, потіснивши багатьох великих європейських постачальників, таких як Голландія, Італія, Німеччина, Франція, Сербія, Бельгія.

У цілому експорт яблук з України всього за три роки зріс більш ніж у 20 разів, - відзначає Ярмак, додаючи, що кількість бізнесменів, зацікавлених у створенні яблучних садів в Україні, постійно зростає.

Так у 2007/08 маркетинговому році Україна експортувала майже 27 тисяч тонн яблук, в 2008/09 МР - 44 тисячі тонн, в 2009/10 МР - близько 95 тисяч тонн.

При цьому основні обсяги даного продукту в країні вирощуються населення.

Одночасно, так як більша частина українських яблук мають незадовільну якість і нетоварний вигляд, більша їх частина йде на переробку для виробництва яблучного концентрату та інших продуктів.

Як прогнозують у профільному міністерстві, Україна може до 2016 році збільшити виробництво плодово-ягідної продукції в 1,5 рази в порівнянні з 2010 роком - до 436,6 тисячі тонн.

За даними Мінагропрода, в 2010 році аграрії заклали 42,7 тисячі плодово-ягідних насаджень.

У 2010 році на створення 1 га насаджень з держбюджету було спрямовано в середньому 49,4 тисячі гривень.

А завдяки побудові мережі сільськогосподарських оптових ринків в Україні виробництво овочів і фруктів протягом трьох років може зрости вдвічі, сподіваються чиновники.

Бізнес же завжди на крок попереду. Найбільший виробник курятини в Україну "Миронівський хлібопродукт" вже давно розвиває цей напрямок.

Компанія очікує першої серйозної віддачі від інвестицій в сади в 2011 році.

"Для нас фруктовий бізнес - це своєрідний рояль в кущах, проте вже в цьому році ми очікуємо, що він вперше серйозно "вистрілить", тобто дасть хороший результат", - сказала начальник відділу по роботі з інвесторами та ЗМІ МХП Анастасія Соботюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!