Закон "Про ринок земель" ринку не допоможе - експерт

Субота, 18 червня 2011, 16:16

Головна ідея урядового законопроекту "Про ринок земель" полягає в тому, щоб зробити привабливішим володіння землею, ніж її продаж, тому не варто очікувати від прийняття закону ринкового сплеску.

Таку думку висловив експерт Центру "Реформування земельних відносин в Україні" Максим Федорченко у статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Експерт відзначив кілька аспектів, які підтверджують цю тезу.

По-перше, законопроект забороняє купівлю земель іноземцям. Разом з тим українці фактично позбавлені будь-яких обмежень.

Реклама:

"Фермерські господарства, які є юридичними особами, можуть отримати право купувати землю. Що це означає? Крім сприяння фермерському руху, це також означає, що заможні громадяни України таки зможуть створювати латифундії. Адже одночасно із дозволом купувати землю фермерські господарства отримають і дозвіл купувати інші фермерські господарства, разом із землею", - пише експерт.

Другим інструментом для обмеження ринкової активності стало введення багаторівневої системи переважного права.

"Відмінність українського переважного права полягає в наступному: держава та місцеві громади отримують його без жодних обмежень. Їм надано право купувати будь-яку запропоновану до продажу ділянку. Відповідно, питання реалізації такого суперправа повністю віддано на "розсуд" чиновників (або "смотрящих"?)", - зазначив Федорченко.

Також експерт акцентував увагу на різкому зростанні прав Держземагентства та запланованому підвищенні орендних плат, що також обмежить розвиток ринкових відносин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!