В Україні можуть з'явитися фіктивні фермери

П'ятниця, 17 червня 2011, 09:38

Спрощення процедури отримання статусу фермера може сприяти розвитку фіктивних фермерів, котрі орендуватимуть землі, а потім передавати їх великим холдингам.

Зокрема голова Асоціації сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич відзначає, що Верховна рада вже прийняла в першому читанні проект закону "Про державний земельний кадастр", а у вересні планується обговорення в парламенті законопроекту "Про ринок землі", пише "Комерсант Україна".

Ці документи повинні з 1 січня наступного року зняти мораторій на покупку землі сільгосппризначення.

"Спрощення реєстрації фермерів може дозволити фіктивним фермерам мати пріоритетне право на покупку орендованої ними землі", - погоджується директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка.

Реклама:

Нагадаємо, Верховна рада 16 червня прийняла в другому читанні і в цілому урядовий законопроект  №7512, що передбачає спрощення процедури реєстрації фермерського господарства.

Зараз для реєстрації фермерського господарства необхідно мати висновок профільної комісії про наявність досвіду роботи у сільському господарстві або освіти в аграрному навчальному закладі.

Ці норми із діючого закону "Про фермерське господарство" були виключені. Тепер для реєстрації господарства досить буде подати в районну держадміністрацію або місцеву раду документи, що підтверджують наявність досвіду та освіти.

Закон покликаний поліпшити умови для реалізації ініціативи громадян з виробництва товарів сільгосппродукції та розвитку фермерства, говориться в пояснювальній записці до нього.

За минулий рік кількість фермерських господарств в Україні скоротилася на 1,5 тисячі, до 41 тисяч, зазначають в Асоціації сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

"Держава не підтримує фермерів, а вони не здатні розвиватися без дотацій", - пояснює голова асоціації Томич.

Спрощення процедури реєстрації фермерства дає можливість для створення середнього бізнесу, вважає директор фонду Sigma Bleyzer Вадим Бодаєв: "Населення в селі має бути чимось зайняте, необхідно створювати додаткові робочі руки".

"Прийняття закону дозволить покращити інвестклімат, з'являться фінансові інструменти, щоб вкладати у землю і розвивати фермерські кооперативи, які з часом можуть перетворитися в холдинги", - вважає співвласник корпорації "Агро-Союз" Сергій Прокаєв.

За його словами, фермери зараз не можуть ефективно обробляти землю насамперед через брак засобів.

"Фермерські господарства можуть розвивати свій бізнес в тих культурах, які не механізовані, наприклад у вирощуванні полуниці або смородини", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!